Děkujeme vám všem za přízeň a podporu a přejeme klidné vánoční svátky a mnoho dobrého v novém roce.

Ukázky nejnovějších ilustrací
[ 16. 12. 2006 ]
Po úspěšných akcích vítání knihy Dva tucty plzeňských pohádek a pověstí do života máte možnost shlédnout osm ilustrací exkluzivně na Vhrstiho oficiálních stránkách. V galerii se navíc neuspořádaně objevuje celkem 12 zbrusu nových ukázek ilustrací pro Moje 1. noviny, z nichž některé dosud nebyly publikovány a čtenáři časopisu je uvidí až příští rok. Novou ilustrací je rovněž obrázek O odvážném autíčku k textu Jiřího Žáčka a navíc přidáváme i úplně nový komiks Plž.

Vítání knížky do života
[ 5. 12. 2006 ]
U příležitosti vydání knihy Dva tucty plzeňských pohádek a pověstí se v Plzni uskuteční několik zajímavých akcí. V pondělí 11. prosince se v mázhauzu plzeňské radnice koná Vítání knížky do života, v roli dobré sudičky vystoupí Honza Vyčítal. Ve středu 13. prosince po 11. hodině promluví o knize všichni tři autoři v živém vysílání Českého rozhlasu Plzeň a v 17:30 pak knihu na náměstí Republiky pokřtí primátor města Plzně Pavel Rödl a skupina Strašlivá podívaná. Ve čtvrtek 14. prosince se v Galerii „13“ uskuteční Biřmování s Jiřím Hlobilem a skupinou Gutta.

Současný český komiks v Olomouci
[ 30. 11. 2006 ]
Po zastávkách v Liberci a Praze se výstava Současný český komiks stěhuje do Olomouce. V podkroví Uměleckého centra Univerzity Palackého bude od 8. do 21. prosince k vidění i Vhrstiho dílko Dnes je divné všecko podle scénáře Hibiho a Petji. Výstava se tu uskuteční v rámci tradiční přehlídky animovaného filmu PAF. Dalšími komiksovými akcemi bude seminář Jak se rodí komiks a workshop na téma Za rohem, kde si budou moci účastníci vyzkoušet komiksovou mluvu pod vedením zkušených autorů.

Vyšla kniha Dva tucty plzeňských pohádek a pověstí
[ 20. 11. 2006 ]
Markéta Čekanová a Zdeněk Zajíček napsali knížku plzeňských pohádek a pověstí. Více než čtyřiceti ilustracemi ji doprovodil Vhrsti. Již od tohoto týdne je k dostání v plzeňských knihkupectvích Moudrá sova a Václav Beneš, v Infocentru na náměstí Republiky a za zvýhodněnou cenu i přímo u vydavatele RLA Stallion.

Podzimní Speciál Mých 1. novin s Vhrstim
[ 13. 11. 2006 ]
Pravidelný podzimní Speciál dětského časopisu Moje 1. noviny přináší tradičně velkou porci soutěží, hádanek, křížovek, bludišť, vtipů a dalších kratochvílí pro malé čtenáře. Z autorů je v sešitu největší prostor věnovaný Vhrstimu, který se postaral o třetinu všech ilustrací.

Vhrsti na Humorestu
[ 20. 10. 2006 ]
Až do 3. prosince si mohou návštěvníci muzea v Hradci Králové prohlédnout kolekci nejlepších prací 6. ročníku bienále mezinárodní soutěže kresleného humoru Humorest 2006. Svou prací je jak na výstavě tak v katalogu zastoupen i Vhrsti.

Mlékař v Deníku
[ 9. 10. 2006 ]
Jelikož zdaleka ne ve všech regionálních verzích pátečního Deníku vyšla stránka komiks extra věnovaná tentokrát Vhrstimu, můžete se podívat na její podobu ve formátu PDF. Čtenáři měli možnost poznat kromě každodenního stripu Nekonečný autobus další stránku Vhrstiho tvorby díky poetickému komiksu z roku 2003 Mlékař. Textová část představila autora a pojednává rovněž o fenoménu komiksového stripu.

Pozitivní tsunami
[ 21. 9. 2006 ]
Komiksový fanzin Zkrat je již od tohoto týdne k dostání u všech dobrých knihkupců. Na 40 stranách přináší opět vynikající čtení a dostalo se i na Vhrstiho. Vydavatel k tomu v editorialu mimo jiné píše: „Poslední čtyři stránky už pak mají podobu pozitivní tsunami, o kterou se postaralo trio Vhrsti, Petja a Hibi. Nejdříve vede Hibi s Vhrstim rozhovor, jehož podtitul Rozdávat radost vším, co dělám… není třeba komentovat. Snad bych jen měl vypíchnout přelévání rozpravy z textové formy do stripu a zpět. Komiksová taškařice Dnes je divné všecko je pak správnou tečkou na konec.“ Kromě toho se Vhrsti v novém Zkratu postaral o ilustrace.

Vhrstiho stripy v denících Bohemia a Moravia
[ 18. 9. 2006 ]
S Vhrstiho stripem Nekonečná tramvaj nebo jeho variantou Nekonečný autobus se můžete ode dneška setkávat na stránkách 72 titulů deníků Bohemia a Moravia včetně zbrusu nového Pražského deníku. Vhrstiho humor se tak poprvé dostává k více než miliónu čtenářů v celé České republice denně. Strip je ojedinělý rovněž ve světovém kontextu: příběh nemá hlavní postavu, čtenář sleduje dění v dopravním prostředku okny tramvaje či autobusu.

Vhrsti od konce září v Polsku
[ 11. 9. 2006 ]
Vhrsti je jedním z pětice českých autorů, jejichž práce budou vystaveny na polském zámku Kožuchów. Výstava bude zahájena 30. září a návštěvníci se na ní seznámí s nejlepšími pracemi 3. ročníku soutěže výtvarného humoru Kožuchów 2006 (200 kreslených vtipů od autorů ze 45 zemí světa). Na svém info-webu to uvádí organizátor soutěže a polský karikaturista Miroslaw Hajnos. Tématem letošního ročníku byla Ochrana – před horkem a zimou.

Aktualitky
[ 16. 8. 2006 ]
Blíží se vydání komiksového fanzinu Zkrat, ve kterém se mimo jiné tentokrát objeví i kreslený vtip a strip O Čtveráčkovi a houpačce. Další čerstvou novinkou je ukázka ze seriálu stripů pro mezinárodní poštovní společnost.

Fotoreportáže z komiksových akcí s Vhrstiho účastí
[ 2. 8. 2006 ]
Server Komiks.cz přinesl v posledních dnech mimo jiné reportáž z výstavy českých komiksů na Veletrhu dětské knihy v Liberci a fotografie z komiksových akcí na Světě knihy 2006. Polemiku nad těmito projekty vedli Vlastislav Toman a Hibi.

Zbrusu nové kousky na Vhrstiho webu
[ 10. 7. 2006 ]
Ani v létě Vhrsti nezahálí. Nejnovějšími přírůstky v galerii jsou v sekci komiksů ukázka stripu Byli jsme při tom z přílohy deníku Právo na zlínském filmovém festivalu, strip Mausoleum k Hibiho stejnojmennému projektu a ukázka z jedenáctistránkové parodie Nepřízeň osudu. V sekci ilustrace jsme některé starší věci nahradili novinkami, například komiksovým krokodýlem pro fanzin Zkrat nebo návrhy originálních billboardů. Nejvíc novinek (15) najdete v sekci Kreslený humor.

Na čem Vhrsti právě pracuje
[ 20. 6. 2006 ]
V těchto dnech dělá Vhrsti poslední úpravy na jedenáctistránkovém komiksu Nepřízeň osudu. Jde o poněkud komplikovaný příběh ze světa legendárního Čtyřlístku. Vyjít by mohl snad ještě letos v antologii s názvem Čtyřlístek vrací úder, který volně navazuje na parodický sešit Dětem vstup zakázán. Kromě toho Vhrsti pracuje na kreslených vtipech pro dvě letos nejvýznamnější mezinárodní soutěže kresleného humoru konaných na našem území – Humorest v Hradci Králové a pražský FórProFor.

Vhrsti v denním tisku
[ 6. 6. 2006 ]
Už 24. května vyšel v plzeňské MF Dnes článek Kanaďané ocenili vtip plzeňského autora Vhrsti. Dnes se v tomtéž deníku objevuje Vhrsti znovu, tentokrát v rubrice Jak tráví volný čas.

Křest sborníku Czekomiks na Crweconu
[ 5. 6. 2006 ]
Komiksový sborník Czekomiks, který byl poprvé představen na Světě knihy, bude pokřtěn 10. června na Crweconu v pražském kině Aero. Vhrsti se jako jeden z autorů zúčastní polední diskuse o vztahu Čechů ke komiksu, následovat bude autogramiáda všech přítomných tvůrců.

Vhrsti na filmovém festivalu ve Zlíně
[ 26. 5. 2006 ]
Zlín hostí od neděle 28. května už 46. ročník Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež. Každý den vyjde ve festivalových novinách jeden Vhrstiho komiks, dohromady tedy budou moci návštěvníci vidět šest jeho zbrusu nových komiksů podle scénářů Michala Procházky a Karla Wolfa.

Více o vyznamenání z Kanady
[ 19. 5. 2006 ]
Po včerejším příjemném večeru s Vhrstiho pohádkou v čajovně Relax přinášíme nové informace o kanadském uznání a hlavně oceněné obrázky. Šlo o 6. mezinárodní soutěž novinových vtipů v Kanadě. Soutěž obeslalo 365 autorů ze 47 zemí světa. Vítězové byli vyhlášeni na World Press Freedom Day Luncheon v National Press Clubu v Ottawě. První cenu získal Číňan Run Tang Li, druhým místem ocenila porota domácího Dalea Cummingse, třetí cenu si odnesl Muammer Olcay z Turecka. Výstava všech oceněných prací visí přímo v sídle National Press Clubu v Ottawě, pokud budete mít cestu kolem, je to na Wellington Street :-). Více v tiskové zprávě.

Vhrsti oceněný v Kanadě
[ 18. 5. 2006 ]
V mezinárodní soutěži kresleného humoru, kterou pořádal National Press Club of Canada, získal Vhrsti jako jediný Čech ocenění Certificate of Excellence. Tématem soutěže v Ottawě byla tvorba kresleného humoru v nebezpečném prostředí, tlak, pod nímž autoři své vtipy tvoří, samocenzura, politické, ekonomické či editorské omezení uměleckého vyjádření.

Vhrsti zve na autorské čtení
[ 11. 5. 2006 ]
Ve čtvrtek 18. května od 18 hodin bude číst Vhrsti svoji pohádku O plešatém království v čajovně Relax na Bolevecké návsi v Plzni. Na zhruba dvouhodinovém neformálním posezení představí také projekt Léčivé obrázky. Spoluúčinkují Katka Nová a Standa Jurík, vstupné je 70,- Kč.

Vhrsti děkuje za příjemná setkání na Světě knihy
[ 7. 5. 2006 ]
šéfeditorovi serveru komiks.cz Hibimu, vydavateli Zkratu a dalších komiksových publikací Martinu Přibylovi, publicistovi Martinu Foretovi, legendě světového kresleného humoru Jiřímu Slívovi a mnoha dalším.

Je mu třicet, říká si Vhrsti
[ 29. 4. 2006 ]
…a maluje úsměvné obrázky, komiksy a kreslený humor. Touto větou začíná plzeňská básnířka a novinářka Markéta Čekanová ve včerejší MF Dnes článek věnovaný Vhrstimu. Poodhaluje v něm tajemství Vhrstiho pseudonymu, zajímá se o Vhrstiho dětství, vrací se ke komiksu k olympijským hrám v Turíně, v souvislosti s kresleným humorem se zmiňuje i o Adolfu Bornovi atd.

Vhrsti na Světě knihy
[ 28. 4. 2006 ]
12. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2006 bude letos na holešovickém výstavišti hostit i několik komiksových programů. Výstava Současný český komiks slibuje pestrý přehled domácí komiksové produkce a magazín Zkrat na něm bude reprezentovat Vhrstiho a Hibiho postmoderní opus na motivy Alenky v říši divů. Druhá tématická výstava Češi a komiks představí nejlepší práce nejnovějšího komiksového sborníku Czekomiks, v němž Vhrsti publikuje svůj Komiks o komiksu. Pro příznivce komiksu jsou připraveny i mnohé diskuze a autogramiády, Vhrsti bude určitě osobně v publiku. Ostatně jeden z jeho stripů Nekonečná tramvaj je k vidění i na oficiálním letáku Český komiks na Světě knihy.

Aprílová aktualizace
[ 1. 4. 2006 ]
Po pauze zaviněné časovým zaneprázdněním začal Vhrsti znovu kreslit pro Moje 1. Noviny. V galerii jsme 10 starších, černobílých obrázků nahradili deseti zbrusu novými. Mezi ilustracemi se navíc objevila další pocta Jiřímu Žáčkovi a obal na CD ke 130. výročí založení Knihovny města Plzně. Pozoruhodné jsou nově přidané Vhrstiho hodiny. Prohlédnout si můžete i 3 nové černobílé komiksy, které vznikly pro nadaci Člověk v tísni – časopis LINK. V galerii navíc najdete jeden zbrusu nový obrázek, jenž autor nakreslil na objednávku soukromé osoby.

Vhrsti na Veletrhu dětské knihy v Liberci
[ 16. 3. 2006 ]
Ode dneška do 18. března hostí liberecké výstaviště 4. ročník Veletrhu dětské knihy, jehož součástí je i komiksová výstava v pavilonu E. Na 27 panelech dokumentuje vývoj dětského komiksu u nás, ale snaží se ukázat i jména, která se na zápis do jeho dějin teprve chystají. Vhrsti vystavuje komiksy Mlékař, Rybář a 4 díly Příhod Rudolfa II. Po skončení veletrhu se výstava v nezměněné podobě přesune do Krajské vědecké knihovny v Liberci, kde bude instalována až do 20. dubna.

Velký rozhovor s Vhrstim
[ 13. 3. 2006 ]
Na Plzeňském kulturním portálu vyšel s Vhrstim obsáhlý rozhovor. Vhrsti v něm vzpomíná na dětství a své výtvarné i prozaické začátky, vyjadřuje se k současnému českému komiksu, ke své spolupráci s komiksovým publicistou Hibim, vrací se k publikaci Warburger, komiksovému salonu v Bělehradě a olympijskému komiksu Rybář, ale i k aféře dánských karikatur. Tyto a spoustu dalších otázek kladl staroplzenecký spisovatel Ivo Fencl.

Nová sekce pro labužníky
[ 8. 3. 2006 ]
Do Vhrstiho galerie přibyla zbrusu nová sekce Skici. Výtvarní labužníci v ní najdou velké množství kreseb tužkou, perem nebo kolorovaných obrázků, které kreslíř tvoří primárně pro sebe; pro zaznamenání nápadů, utřídění myšlenek, zkoušení nových tvarů nebo kompozic. Můžete tak Vhrstimu nahlédnout doslova do kuchyně a podívat se na kresbičky, které jinde neuvidíte.

Další bonus k Pražské pálené
[ 2. 3. 2006 ]
Vaše neutichající ohlasy na Vhrstiho obal Pražské pálené předčily všechna očekávání. Jako poděkování za všechny vaše komplimenty, podněty a připomínky přidal Vhrsti na své stránky další bonus – potisk CD. Na zadní straně bookletu byl opraven chybný čas skladby Honzíkova cesta.

Rozhovor s Vhrstim na Nerawebu
[ 27. 2. 2006 ]
Pod prapodivným názvem Dětem vstup zakázán aneb krev nepoteče vyšel na kulturním serveru Neraweb rozhovor s Vhrstim. Řeč byla o pseudonymu Vhrsti, o olympijském komiksu pro Q International, na čem právě Vhrsti pracuje a o dalších zajímavostech z jeho tvorby.

Vhrsti v Národním muzeu
[ 15. 2. 2006 ]
V sále Hollarea v hlavní budově Národního muzea je k vidění další část výstavního projektu Zlaté časy médií. Součástí expozice Média ve vědě a umění jsou i díla současných českých karikaturistů, mezi nimi i Vhrstiho Pokrývka.

U příznivců Jaromíra Nohavici vyhrál Vhrsti
[ 14. 2. 2006 ]
Díky! Vhrstiho návrh zvolili fanoušci Jaromíra Nohavici nejoblíbenějším obalem Pražské pálené. V soutěži bylo 113 návrhů, pro které hlasovali celkem 4 563 návštěvníci. Vhrsti získal 1081 hlas. V aktuální verzi a v plném rozlišení je obal ke stažení na našich stránkách.

Malá aktualizace stránek
[ 9. 2. 2006 ]
Na stránkách projektu Jaromíra Nohavici Pražská pálená probíhá do 12. února anketa o nejlepší obal. Vhrstiho návrh 10 je už teď ke stažení na našich stránkách. Do sekce kreslený humor přibyl nový vtip.

O komiksu k olympijským hrám, o komiksech obecně…
[ 30. 1. 2006 ]
…u nás i ve světě, o tatínkovi, léčivých obrázcích, o České unii karikaturistů a mnoha dalších tématech hovořil Vhrsti s redaktorkou Květou Bodollovou dnes v živém vysílání Českého rozhlasu Plzeň. Zítra se můžou posluchači těšit na telefonickou soutěž o obrázek Večerní pohoda, který Vhrsti do soutěže věnoval.

Vhrsti živě v Českém rozhlase
[ 26. 1. 2006 ]
O komiksu v magazínu Q International píše ve svém dnešním vydání MF DNES v článku Kreslíř Vhrsti míří na olympiádu. V pondělí 30. ledna od 11:15 bude Vhrsti hostem živého vysílání Českého rozhlasu Plzeň v pořadu Dopolední koktejl.

Vhrsti na olympiádě
[ 25. 1. 2006 ]
Ve speciálu italského komiksového magazínu Q International, který vyšel u příležitosti XX. zimních olympijských her TURÍN 2006, se objevil i Vhrstiho Rybář. Q International se prezentuje jako první magazín na světě zaměřený výhradně na komiksy beze slov a nové trendy v komiksu. Více v tiskové zprávě v sekci pro novináře, komiks Rybář je k nahlédnutí v galerii.

Vhrsti získal literární cenu
[ 22. 1. 2006 ]
Vhrstiho pohádky byly oceněny na tradičním udílení výročních cen měsíčníku Plž (Plzeňský literární život) čestným uznáním za prózu. Pohádka O princezně, která skákala o tyči je ke stažení v sekci pro novináře, ukázka z pohádky O plešatém království tamtéž; z této pohádky si můžete prohlédnout i tři ilustrace v galerii.

Vhrstiho oficiální stránky běží naplno
[ 18. 1. 2006 ]
Během prosince a ledna jsme doplnili mnoho obrázků a několik vtipů, především však nyní stránky fungují i v plné anglické verzi, jak se dá soudit z objevivších se vlaječek. O oficiálním spuštění stránek informuje i tisková zpráva, kterou najdete v sekci pro novináře.