Vhrstiho pohádky v Českém rozhlase Plzeň
[ 26. 12. 2007 ]
Vhrstiho pohádky zazní na vlnách Českého rozhlasu Plzeň. První na řadě je Malá pohádka, která bude mít premiéru na Silvestra deset minut před polednem. Další pohádky budou následovat denně od Nového roku až do pátku 4. ledna v tomtéž čase. Český rozhlas Plzeň naladíte v západních Čechách na frekvenci 106,7 MHz nebo kdekoliv na internetu.

Děkujeme vám všem za přízeň a podporu a přejeme klidné vánoční svátky a mnoho dobrého v novém roce.

Vhrsti na titulní straně Deníku
[ 22. 12. 2007 ]
Na titulní straně Deníku ve všech vydáních v Plzeňském a Karlovarském kraji vyšla dnes velká vánoční kresba, jejímž autorem je Vhrsti. Ilustrátor byl osloven plzeňskou redakcí, aby vytvořil veselé přání čtenářům do posledního předvánočního čísla.

Vhrstiho Motanice
[ 18. 12. 2007 ]
Ještě před Vánoci se na pultech českých knihkupectví objevila logická hra pro děti Motanice s pořadovým číslem VI. Hračka pod tímto názvem s růžovou titulní stranou vyšla tentokrát s Vhrstiho ilustracemi. Děti provázkem spojují obrázky, které tvoří logické dvojice. Motanice obsahuje celkem 30 hracích karet, tedy 300 Vhrstiho ilustrací. Projekt Motanice získal v roce 2001 ocenění Správná hračka.

Vhrsti mezi vítězi Ekofóru 2007
[ 10. 12. 2007 ]
Na konci listopadu dekorovalo Hnutí Brontosaurus v Uherském Brodě vítěze soutěže Ekofór 2007, kterou vyhlásilo na začátku roku. Vhrstimu přiřkla odborná porota 3. místo v kategorii „Zajíc“ za jeho kolegy z České unie karikaturistů Radkem Steskou a Františkem Kratochvílem. Nejlepší práce jsou součástí putovní výstavy, která byla od začátku roku k vidění už na 27 místech České republiky. Další výstavy se plánují.

Vhrsti v Klamovce
[ 3. 12. 2007 ]
Pražský klub Klamovka (Podbělohorská 3) hostí v prostorách svého komiksového klubu 4list Vhrstiho výstavu. Podobně jako na právě ukončené výstavě v poetické kavárně Obratník jde o ilustrace ke knížkám pohádek a pověstí Markéty Čekanové a Zdeňka Zajíčka. K vidění jsou od 3. prosince 2007 do 10. ledna 2008 v době otevření klubu (po-pá 14-17 hod) a v rámci klubového programu.

Pomněnkové vánoční setkání v Nýřanech
[ 3. 12. 2007 ]
Vhrstiho pohádky budou k vidění v rámci Pomněnkového vánočního setkání 6. prosince od 18 hodin v kulturním domě v Nýřanech. Průvodce večera Jiří Hlobil představí některá tradiční řemesla a vánoční zvyky z různých koutů světa. Uvede také hudební skupinu Tři tílka a herce Anne-Francoise Joseph a Tomáše Jereše, kteří představí Vhrstiho pohádky. Všechny pohádkové knížky, pexesa či omalovánky, na nichž se Vhrsti dosud podílel, budou po vystoupení k dispozici i s autorovým podpisem.

Další akce k Půlkopě pohádek a pověstí z Plzeňského kraje
[ 2. 12. 2007 ]
K níže napsaným pozvánkám na křty a autogramiády k nové knize Půl kopy pohádek a pověstí z Plzeňského kraje přidáváme několik dalších. Autoři již představili knihu v Západočeské galerii 30. listopadu a 2. prosince v Dobřanech. V pondělí 3. prosince se představí v rámci zahájení výstavy vánočních stromků na plzeňské radnici, o den později při slavnostním rozsvěcení vánočního stromu na náměstí Republiky a ve čtvrtek 6. prosince na Milulášském večeru v Bělé nad Radbuzou. Další akce budou následovat, vrcholem pak zřejmě bude velký křest na plzeňském náměstí Republiky 12. prosince s Vladimírem Páralem. V současné době se navíc pilně pracuje na překladu vybraných pohádek do běloruštiny a ukrajinštiny.

Právě vychází Půl kopy pohádek a pověstí z Plzeňského kraje
[ 26. 11. 2007 ]
Po úspěchu loňského titulu Dva tucty plzeňských pohádek a pověstí přicházejí Markéta Čekanová a Zdeněk Zajíček se třiceti pohádkovými příběhy z celého kraje. Dozvíte se, co způsobila chamtivost nepomuckého sedláka, jak husité u Stříbra nezvítězili, jak český kníže sebral Němcům hrad nebo jak vodník zachránil nýřanské horníky. Příběhy plné tajemství a kouzel opět ilustroval Vhrsti.
Knihu pokřtíme 30. listopadu v 16:30 v Západočeské galerii „13“. Stejně jako vloni se však můžete s knihou a jejími tvůrci setkat také na zaplněném plzeňském náměstí Republiky 12. prosince v rámci pokusu o překonání rekordu ve sborovém zpívání koled (dosavadní rekord je 8 096 zpívajících). Vloni byl kmotrem Ondřej Neff, letos převezme štafetu Vladimír Páral.

Výběr článků a fotografií
[ 25. 11. 2007 ]
Kromě několika článků a recenzí v tištěných médiích, rozhovorů pro rozhlas a televizního pořadu „3 minuty s …“ se o Vhrstiho podzimních projektech psalo také na internetu: Oko na kuřích nohách, Lomová, Grus a Vhrsti vystavují na Komiksfestu, Mé další projekty budou hlavně pro děti, Nebát se a nakreslit knížku pro děti, Lidé s fantazií nějak nestačí stárnout nebo recenze na Portálu české literatury. Zmínky či pozvánky byly k vidění také v Knihovničce Radiožurnálu, Týdnu, xKultuře či Econnetu.
Ve fotogalerii se můžete podívat na fotografie z vernisáže výstavy Generace nula v Brně, plzeňského křtu Už se nebojím tmy, křtu Kalendáře plzeňského 2008, vernisáže Vhrstiho výstavy a pražského křtu Už se nebojím tmy v poetické kavárně Obratník a vernisáže Nekonečné tramvaje v Brně.

Generace nula v Hranicích
[ 21. 11. 2007 ]
Unikátní výstava Generace nula – nová vlna českého a slovenského komiksu se po své zářijové brněnské premiéře (viz níže) přesouvá na svou druhou štaci. Dílka nejmladší české komiksové generace budou ke spatření v Hranicích, ve výstavní síni Synagoga. Vernisáž je naplánována na čtvrtek 22. listopadu od 17 hodin, výstava potrvá do 13. ledna 2008. Další zastávkou bude v březnu Praha.

Soutěž Dokreslete Vhrstiho zná vítěze
[ 2. 11. 2007 ]
V komiksové soutěži, kterou v září vyhlásila Knihovna města Plzně a jejímž předmětem bylo kreativní dokončení Vhrstiho komiksu, zvítězila Gabriela Zedeková z Vranova nad Dyjí. Porota, jíž předsedal Vhrsti, vyhodnotila její příspěvek jako nejzajímavější z 260 soutěžních výtvorů dětí i dospělých z celé republiky. Také 6 dalších finalistů se může těšit na malé dárky. Všechny vybrané práce i další podrobnosti ze soutěže najdete na stránkách Knihovny města Plzně.

V Brně bude jezdit Nekonečná tramvaj
[ 22. 10. 2007 ]
V Brně se chystá výstava Vhrstiho komiksových stripů Nekonečná tramvaj ve skutečné tramvaji. Tramvaj typu K2 ev. č. 1033 označená poutačem na Vhrstiho výstavu ji bude vozit po různých pravidelných linkách. Cestující se tak místo obvyklých reklam budou moci pobavit nad výběrem toho nejlepšího z Vhrstiho komiksového seriálu. Vernisáž s projížďkou je naplánována na 7. listopadu v 17 hodin na smyčce na Mendlově náměstí, tisková konference proběhne tamtéž v 10 dopoledne.

Vhrsti na KomiksFEST!u
[ 21. 10. 2007 ]
27. 10. – 3. 11. proběhne v Praze druhý ročník KomiksFEST!u s podtitulem Komiks unlimited. Vhrsti bude v rámci festivalu vystavovat až do konce listopadu v poetické kavárně Obratník ilustrace k pohádkovým knížkám. Vernisáž spojená s pražským křtem jeho nové knížky Už se nebojím tmy proběhne 1. listopadu od 19 hodin. Podobně jako na zářijovém křtu v Plzni vystoupí herci a moderátoři Anne-Francoise Joseph a Tomáš J. Reš a mandolinista Petr Vrobel. O knížce promluví Antonín Kočí z Mladé fronty, kmotrou bude Lucie Lomová, autorka slavného čtyřlístkovského seriálu Anča a Pepík a úspěšného komiksu pro dospělé Anna chce skočit, kterým se prosadila ve Francii.
Vhrsti se na KomiksFEST!u účastní i projektu Komiks do krabičky. Spolu s dalšími autory, jako jsou Jiří Grus, Dan Černý nebo Jaromír 99, nakreslil komiks do klasické krabičky s bonbony kultovní značky Altoids. Plechovky s komiksy a bonbony se budou v průběhu festivalu rozdávat po Praze zdarma! Originály komiksů budou k vidění na výstavě Altoids – Jedna mintka, jeden příběh v Divadle Archa.

Právě vychází Kalendář plzeňský 2008
[ 20. 10. 2007 ]
Ve sběratelském nákladu pouhých 350 kusů vydává občanské sdružení Pro libris Kalendář plzeňský 2008 – sbírku dvanácti Vhrstiho pohádek, které si autor sám ilustroval; prologem ji opatřil básník Jiří Žáček. Křest knížky a pravděpodobně i jediná možnost, jak dílko získat, proběhne 31. října v Polanově síni Knihovny města Plzně od 19 hodin. Kmotrem a průvodcem večera bude ředitel Galerie města Plzně Václav Malina. Dále vystoupí hudební skupina Tři tílka a herci Anne-Francoise Joseph a Tomáš J. Reš – tentokrát s novým komornějším představením; zapomeňte pro tentokrát na míchání koktejlů na jevišti a rozhazování strouhanky po sále – to až druhý den v Praze (viz předchozí novinka).

Vhrsti kreslí pro Albi
[ 10. 10. 2007 ]
Společnost Albi je jedním z největších domácích výrobců a prodejců přání do obálky, dárkových předmětů, balícího sortimentu i společenských her. V jejich nepřehlédnutelných stojanech na přání do obálky teď můžete najít i dvě humorná blahopřání k rozvodu pro muže a pro ženu, která pocházejí z Vhrstiho dílny. Že je spolupráce známé firmy s Vhrstim k oboustranné spokojenosti, svědčí i fakt, že kreslíř právě připravuje pro Albi další tři humorná přání.

Velká fotogalerie plzeňského křtu
[ 7. 10. 2007 ]
Plzeňský křest Už se nebojím tmy proběhl 20. září v Západočeské galerii. Vystoupili na něm Anne-Francoise Joseph, Tomáš J. Reš, Petr Vrobel a skupina SpinFX, za galerii promluvila ředitelka Jana Potužáková, za vydavatele Antonín Kočí. Ohlasy na hravé představení byly veskrze pozitivní, přestože účast diváků přesáhla hranice kapacity sálu. Jak to na místě vypadalo, se můžete podívat v obsáhlé fotogalerii.

Vhrsti v polském Kožuchówě
[ 29. 9. 2007 ]
Uznávaná mezinárodní soutěž výtvarného humoru v Kožuchówě vrcholí výstavou nejlepších prací. Vhrstiho kreslený vtip na téma „Noviny“ byl vybrán na výstavu spolu s pracemi dalších čtyř českých autorů. Na dnešní vernisáži dojde i k dekorování vítězů, kteří jsou však již známi od 19. června, kdy zasedala porota. Hlavní ceny si s výjimkou jednoho Angličana rozdělí domácí autoři. Ve stejné soutěži uspěl Vhrsti už vloni, kdy si jeho vtip s tématem „Ochrana před horkem a zimou“ vybral do svého kalendáře hlavní sponzor festivalu.

Dokreslete komiks, vyzývá knihovna
[ 23. 9. 2007 ]
K letošnímu ročníku Týdne knihoven připravila Knihovna města Plzně celorepublikovou soutěž s názvem Dokreslete Vhrstiho. Předmětem soutěže je krátký nedokončený komiks, jehož poslední prázdné políčko čeká na vypointování jednoduchého příběhu. Nezáleží na míře výtvarného talentu nebo technice, nejdůležitější je nápad a originalita. Komiks je volně k dispozici zde. Libovolný počet soutěžních příspěvků posílejte do 12. října na adresu Knihovny města Plzně (B. Smetany 13, 305 94 Plzeň). Příspěvky musí být označeny kontaktem na soutěžícího. Předlohy souboru můžete využít v černobílém provedení, popřípadě obrázky i vybarvit. Výsledky soutěže budou zveřejněny též na webových stránkách knihovny do 26. října 2007 i s vítěznými komiksy. Autoři budou kontaktováni a odměněni knižními a knihovnickými cenami.

Plzeňský křest Už se nebojím tmy
[ 14. 9. 2007 ]
Slavnostní křest Vhrstiho pohádkové knížky Už se nebojím tmy se uskuteční 20. září v 17:30 v Západočeské galerii (Pražská 13, Přednáškový sál, druhé patro). Neobvyklým křtem provedou Anne-Francoise Joseph a Tomáš J. Reš, hudební doprovod obstará přední světový mandolinista Petr Vrobel a svou exhibici předvedou mistři republiky v yoyo skupina SpinFX. Po strašidelném úvodu slibují protagonisté skvělou zábavu s Vhrstiho veselými pohádkami. Každý host dostane obrázek na památku a na konci večera si může koupit knížku se slevou i s věnováním od autora.

Vhrstiho první autorská knížka je na světě!
[ 6. 9. 2007 ]
Péčí nakladatelství Mladá fronta právě vyšla Vhrstiho první autorská knížka Už se nebojím tmy. Vypráví křehký příběh o malém Štěpánovi a jeho plyšovém medvídkovi Bartolomějovi, ale hlavně o tom, co se skrývá ve tmě a o tom, co z věcí všedních a obyčejných dělá děsivé a hrůzostrašné. O kostlivci, který Štěpánovi leze každou noc oknem do pokoje, o nebezpečné chobotnici, upírovi z obrazu a taky o tmě, která utíká ze skříně, kdykoliv ji otevřete, neznámo kam.
Sledujte tyto stránky. Chystáme slavnostní křest v Praze a v Plzni a časem se tu jistě objeví i nějaké ukázky.

Vhrsti na Polabském knižním veletrhu
[ 3. 9. 2007 ]
Výstaviště v Lysé nad Labem hostí od čtvrtka 6. září do neděle 9. září Polabský knižní veletrh. Kromě řady vydavatelů se na něm představí i Vhrsti výstavou ilustrací ke knize Dva tucty plzeňských pohádek a pověstí. V sobotu od 10 do 12 hodin navíc proběhne v Čítárně U Čerta Vhrstiho autogramiáda se spoluautorkou knihy Markétou Čekanovou, která bude vyprávět pohádky, zatímco pro děti budou připravené pastelky a Vhrstiho ilustrace ve formě omalovánek.

Výstava Generace nula
[ 22. 8. 2007 ]
Brněnské galerie Kabinet a U Dobrého pastýře budou hostit velkou průřezovou výstavu Generace nula – nová vlna českého a slovenského komiksu. Na přehlídce bude zastoupeno 36 mladých výtvarníků, kteří vstoupili do světa komiksu na přelomu tisíciletí po vleklé krizi, jež domácí scénu postihla ve druhé polovině 90. let. Mezi zkušenými i méně známými autory z obou částí bývalé federace je i plzeňský Vhrsti. Souběžně s výstavou vychází výpravný katalog, který představuje doposud nejkomplexnější tištěný průřez tvorbou mladé domácí scény. Vernisáž proběhne 29. srpna v 18 hodin, výstava bude k vidění do 19. září. V jednání je i její přenesení do dalších měst.

Chystá se vydání Vhrstiho autorské knihy
[ 5. 8. 2007 ]
Možná jste to již zaregistrovali v denním tisku. Nakladatelství Mladá fronta hodlá na konci prázdnin vydat Vhrstiho knížku s názvem Už se nebojím tmy. Půjde tedy nejen o vůbec první Vhrstiho autorskou knížku (Vhrsti je tvůrcem textu i ilustrací), ale i o jeho první knihu vydanou prestižním vydavatelstvím pro celou Českou republiku. Víc zatím neprozradíme. Čekání si však už teď můžete zpříjemnit třemi wallpapery na pracovní plochu vašeho počítače s motivy z připravované knihy.

Vhrsti na společných výstavách
[ 16. 7. 2007 ]
Na začátku léta byla v Uherském Brodě k vidění výstava Současný český komiks, na níž se prezentoval také Vhrsti. Včera pak byla zahájena výstava nejlepších prací z Festivalu kresleného humoru v belgickém lázeňském městečku Knokke-Heist. Z 933 přihlášených prací autorů z celého světa vybrala odborná porota 190 kreslených vtipů, mezi nimi i Vhrstiho. Výstava potrvá až do konce září.

Vhrsti ve Sluníčku
[ 11. 7. 2007 ]
Nejpopulárnější český časopis pro děti Sluníčko s téměř čtyřicetiletou tradicí a nákladem 100 000 výtisků představuje ve svém aktuálním červencovém čísle nového výtvarníka, kterým je Vhrsti. První ilustrací, kterou Vhrsti pro Sluníčko vytvořil, je dvojstrana věnovaná básničce Jiřího Havla Proč nenosí žabky plavky.

Právě vychází Kouzelné omalovánky
[ 6. 6. 2007 ]
Plzeňský vydavatel RLA Stallion vydává Kouzelné omalovánky plné strašidel, duchů, vodníků, hejkalů, bezhlavých rytířů a dalších pohádkových postav. Vhrstiho kresby vznikly na základě říkanek Zdeňka Zajíčka. Omalovánky budou k prodeji na Historickém víkendu a dalších akcích v Plzni a okolí nebo přímo u vydavatele.

Vhrsti na Illustration Friday
[ 21. 5. 2007 ]
Illustration Friday je internetový projekt otevřený kreativním ilustrátorům celého světa. Každý pátek je vyhlášeno téma týdne, na které mohou autoři zcela svobodně tvořit bez jakéhokoliv technického či žánrového omezení. Protože se nejedná o soutěž, mohou si dovolit volně experimentovat a v diskusi se svými kolegy z různých koutů zeměkoule objevovat nové možnosti nebo si se zadaným námětem prostě jen nezávazně pohrávat. Vhrsti se do projektu zapojil poprvé tento týden, kdy je tématem Signs.

Dva tucty plzeňských pohádek v běloruštině
[ 19. 5. 2007 ]
Markéta Čekanová, Zdeněk Zajíček, Vhrsti a Vital Voranau vás zvou 23. května od 20 hodin do plzeňské kavárny Inkognito (Husova 24) na netradiční večírek Plzeňsko-běloruský tucet. Mladý běloruský spisovatel a překladatel Vital Voranau představí své pohádky v češtině a dva své překlady plzeňských pohádek do běloruštiny, bude vyprávět o své zemi, slibuje fotografie, film, běloruské jídlo a živou muziku.

Vhrsti na blogu
[ 20. 4. 2007 ]
Vhrsti zprovoznil svůj blog. Hodlá na něm zveřejňovat obrázky, skicy, fotky, koláže a jiné blbůstky, které mu právě leží na stole nebo v hlavě a které by třeba jinak skončily v šuplíku. Oficiálním stránkám, které budou i nadále přinášet novinky a ukázky z nových projektů, by měl být blog intimnější a bezprostřednější alternativou.

Nekonečná tramvaj se vrací
[ 17. 4. 2007 ]
Nekonečnou tramvaj vymyslel Vhrsti v roce 2003. Narozdíl od běžných pravidel žánru nepostavil koncepci stripu na hlavním hrdinovi, kterého si čtenář zamiluje (anebo taky ne). Právě naopak. Jednotlivá políčka komiksu jsou zároveň zvenku nahlíženými okny veřejného dopravního prostředku, který autor zabydluje nejrůznějšími pasažéry, jež se ve voze střídají stejně jako v reálném životě: někteří naskočí jenom na jednu stanici (jeden strip), jiní se svezou dál a krátí si cestu nezávazným hovorem. Na podzim 2006 vycházel komiks pod legračním názvem Nekonečný autobus denně ve všech 72 regionálních mutacích Deníku. Nyní se na Komiksáriu vracejí stripy pod původním názvem a vy si budete moci připomenout, o čem si lidé v tramvajích (a autobusech) povídali na konci roku 2006.

Vhrsti nakreslil Strašidelné pexeso
[ 28. 3. 2007 ]
„Kdo Strašidelné pexeso vyhraje, tomu se tajné přání splní,“ zní slogan pexesa plného strašidel a pohádkových bytostí, které právě vyšlo pod hlavičkou Pohádkového knížectví Plzeňska a které podpořilo město Plzeň i Plzeňský kraj. Objednat nebo koupit si je můžete v agentuře RLA Stallion (tel.: 602 101 233, e-mail: rlastallion@rlastallion.cz).

Vhrstiho plakáty prozářily Plzeň
[ 21. 3. 2007 ]
Plakáty a letáky z Vhrstiho dílny zvoucí na letošní ročník tradiční recesisticko-turistické akce s názvem Apriliáda v těchto dnech zaplavily Plzeň a okolí. Animace s motivy z plakátu navíc vítá návštěvníky oficiálních internetových stránek města www.plzen.eu.

Vhrstiho Lyžař v Deníku
[ 10. 3. 2007 ]
Po delší pauze se dnes objevuje Vhrstiho komiks v Deníku, respektive v některých jeho mutacích. Dílko s názvem Lyžař svou poetikou volně navazuje na dříve uveřejněné komiksy Mlékař a Rybář.

Čtěte recenze na Zkrat č. 6[ 20. 2. 2007 ] Čerstvě se na serveru Komiks.cz objevila recenze jejího šéfredaktora Sakyka na zatím poslední 6. číslo komiksového magazínu Zkrat. Vhrstiho označuje za jednu z „českých komiksových hvězd“ a o minidetektivce Dnes je divné všecko mimo jiné píše, že „Vhrsti i Hibi mají na víc, přesto pro kouzelně naivní pointu stojí za to si ji přečíst“. Již staršího data je recenze na Fantasyplanet.cz, kde Vhrstiho považují za „osvědčenou kvalitu“. „Jeho typický kresebný rukopis, veselé postavičky a odlehčené příběhy jsou příjemná zábava…“

Vhrsti dnes na Primě
[ 16. 1. 2007 ]
Dnes odpoledne byl Vhrsti hostem ve studiu TV ZAK zajišťující regionální zpravodajství pro televizi Prima. Reportáž v rámci zpravodajského bloku pro Plzeňský kraj bude odvysílána ještě dnes večer v 18:43.

Soutěž o nejlepší komiksový web vyhrál Vhrsti
[ 13. 1. 2007 ]
Porota tvořená redaktory Komiks.cz zvolila Vhrstiho oficiální stránky nejlepším komiksovým webem roku 2006 v kategorii Vlastní tvorba. Vyhlašovatel k výsledku poznamenává: „Na rozdíl od většiny ostatních webů mají hledání dávno za sebou, vládne jim osobitý styl, vtip a jistá ruka. Namísto více či méně hrané drsnosti překypují přitažlivostí, optimismem a dobrou náladou, nekopírují klišé a dokáží obstát i mimo komiks. A navíc, modrá je dobrá.“

Fotografie z konce roku
[ 6. 1. 2007 ]
Chcete-li se vrátit na konec loňského roku a podívat se, jak vypadalo vítání knihy Dva tucty plzeňských pohádek a pověstí, podívejte se do nové fotogalerie na akce s kreslířem Honzou Vyčítalem, spisovatelem Ondřejem Neffem, primátorem města Plzně Pavlem Rödlem, Jiřím Hlobilem, skupinami Strašlivá podívaná a Gutta a pochopitelně všemi autory.