Pohodové Vánoce a báječný nový rok!

Trailer ke knížce Už se nebojím tmy

Animace: Graceful
Hudba: BiT

Kde bude Vhrsti do konce roku k vidění
[ 5. 11. 2008 ]
6. listopadu hostí Vhrsti v Plzni Lewise Trondheima, jednoho z nejopěvovanějších současných komiksových tvůrců. Během celého týdne můžete Vhrstiho potkat na některých akcích KomiksFEST!u, v sobotu 8. listopadu pak bude v pražském klubu Roxy/NoD prezentovat Prázdniny v nebi a podepisovat své knížky a komiksy. 22. listopadu bude Vhrsti k vidění v Beckilandu na pražském Zličíně. Od 15 hodin tam bude kreslit pro děti a pořádat různé soutěže a od 16 začne představení jeho veselých pohádek, které vyvrcholí křtem knihy Prázdniny v nebi. 12. prosince se budou Vhrstiho pohádky hrát v Nýřanech u Plzně na tradičním Pomněnkovém setkání.

Lewis Trondheim v Plzni
[ 30. 10. 2008 ]
Na Vhrstiho pozvání přijede do Plzně jedna z nejvýraznějších osobností světového komiksu Lewis Trondheim. Stane se tak ve čtvrtek 6. listopadu. Mezi 11. a 12. budou oba komiksáři hosty živého vysílání Českého rozhlasu Plzeň, odpoledne si Francouz prohlédne historické centrum města a navštíví Muzeum strašidel, na němž se Vhrsti výtvarně podílel. Od 16 hodin pak Ústav umění a designu Západočeské univerzity (posluchárna UP101) hostí hlavní bod Trondheimova plzeňského programu – komentované kreslení (více informací najdete zde). Trondheim navštíví Českou republiku u příležitosti 3. ročníku KomiksFEST!u.

Právě začaly prázdniny!
[ 28. 9. 2008 ]
Nakladatelství Mladá fronta právě vydává zbrusu novou dětskou knihu Prázdniny v nebi. Vhrstiho autorská prvotina Už se nebojím tmy získala v letošním roce Cenu učitelů za přínos dětskému čtenářství. Prázdniny v nebi na první titul volně navazují. Znovu zde jako hlavní hrdina figuruje malý Štěpán s plyšovým medvídkem Bartolomějem. Čtenáři, kteří první knížku přečetli jedním dechem, budou určitě překvapeni mnohem větším rozsahem, který však není na první pohled příliš znát. Přesto na ně čeká téměř dvojnásobná porce textu než u předchozího dílka. Novinkou je i dramatičtější a epičtější příběh se spoustou nových postav. První překvapení se odkrývá už na obálce, kde medvídka Bartoloměje vystřídal rošťácký anděl Vítek. Kromě něj se čtenáři seznámí se Štěpánovými rodiči, prarodiči i spolužáky. Nejatraktivnějším lákadlem však bude bouřkový drak.
Prázdniny v nebi se budou křtít v pondělí 6. října od 18 hodin v Českém rozhlase Plzeň. Na diváky čeká jako obvykle pořádná porce Vhrstiho veselých pohádek nejen pro děti. Dozví se mimo jiné, jak se žije spisovateli, který bydlí v nejvyšším paneláku na světě, proč se delfíni jmenují delfíni i kdy a jak na světě poprvé sněžilo. Vstup je zdarma!

Další putovní výstava s Vhrstiho účastí
[ 26. 9. 2008 ]
Po krátkém zastavení v Libčicích pokračuje putovní výstava politické karikatury a kresleného humoru U nás v Kocourkově v Kralupech nad Vltavou. Zahájena byla 25. září v Malém sále Kulturního a společenského střediska „VLTAVA“. Výstavu i doprovodný katalog s pracemi předních českých kreslířů připravila Česká unie karikaturistů.

Cartoon Meeting Point a Fór pro FOR
[ 17. 9. 2008 ]
Včera byli v Praze vyhlášeni vítězové 7. ročníku karikaturistické soutěže Fór pro FOR a zároveň zahájena výstava nejlepších vtipů, které byly vybrány ze 300 přihlášených prací od 149 autorů z 35 států. Výstava, na níž byl vybrán i Vhrstiho obrázek, je k vidění v sídle Nadace ABF na Václavském náměstí 29.
Minulý víkend se Vhrsti zúčastnil setkání evropských cartoonistů v Písku Cartoon Meeting Point 2008. Jeho fotoreportáž z celé akce najdete na Aktuálně.cz.

Generace Nula na Comics SALÓNU 2008 v Bratislavě
[ 10. 9. 2008 ]
Jedním z lákadel víkendového komiksového festivalu v hlavním městě Slovenska bude i extrakt z výstavního projektu Generace Nula – nová vlna českého a slovenského komiksu. Vhrsti na ní prezentuje ukázku z komiksu Brejle z roku 2004, s nímž získal zvláštní cenu poroty na komiksovém festivalu v Bělehradě. Výstava toho nejlepšího z tvorby nejmladších komiksových tvůrců se poté přesune na festival v polské Lodži a v příštím roce ji čekají zastávky v Paříži a ve Stockholmu.

Vhrsti se vrací do městské hromadné dopravy
[ 6. 9. 2008 ]
Tentokrát však již nikoliv formou pojízdné výstavy Nekonečná tramvaj, ale sérií komiksových stripů a kresleného humoru. Jde o první vlaštovku dlouhodobější spolupráce s PMDP a.s. – Plzeňskými městskými dopravními podniky. V každé plzeňské tramvaji, trolejbuse nebo autobuse najdou cestující od začátku září kreslený vtip nebo komiksový monolog řidiče autobusu na téma vandalismu, kouření ve vozech a na zastávkách či cestování s rozměrnými zavazadly nebo psy (malá ukázka).

Prázdniny v nebi budou 19. září
[ 30. 8. 2008 ]
Prázdniny v nebi, volné pokračování Vhrstiho autorské prvotiny Už se nebojím tmy oceněné českými učiteli za přínos dětskému čtenářství, vyjdou 19. září. Nový příběh malého Štěpána bude o 16 stran delší a přinese spoustu nových postav a napínavých příhod.

Velká aktualizace na Vhrsti.cz
[ 17. 8. 2008 ]
Letošní prázdniny se staly dobrou příležitostí ke změnám na Vhrstiho oficiálních stránkách. K vidění jsou tu desítky nových obrázků, skic, vtipů, komiksů a ilustrací, a to včetně ukázek z očekávané knížky Prázdniny v nebi, která vyjde v září. Díky protřídění starších obrázků jsou teď galerie mnohem přehlednější a reprezentativnější. Navíc vznikla zbrusu nová sekce Knížky, ke změnám došlo i v některých sekcích Ke stažení. Také stránka věnovaná autorovi byla významně rozšířena.

Generace nula v Mostě
[ 10. 7. 2008 ]
Průlomová přehlídka nové vlny českého a slovenského komiksu Generace nula se přesunula do Mostu. Komiksy nejlepších domácích tvůrců ve věku kolem třiceti let včetně Vhrstiho hříčky Brejle a výběru z komiksového seriálu Nekonečná tramvaj budou až do 8. srpna k vidění ve Velké síni Městské knihovny Most. Výstava dosud hostovala v Brně nebo v Praze a chystá se i do zahraničí.

Nová Vhrstiho knížka jako komiks v Maďarsku
[ 2. 6. 2008 ]
Na popud komiksového publicisty a scénáristy Tomáše Hibiho Matějíčka překreslil Vhrsti část ze své připravované knížky pro děti Prázdniny v nebi do formy velkoformátového komiksu. Dílko se zalíbilo pořadatelům Mezinárodní výstavy komiksu na veřejných místech v maďarské Pécsi natolik, že se rozhodli vyvěsit jej jako plakát do prosklených vitrín na autobusových zastávkách v rámci Setkání národního divadla a Gastronomických týdnů v průběhu června. V Maďarsku tak mají možnost prohlédnout si ochutnávku z Vhrstiho připravované knížky o několik měsíců dříve než čeští čtenáři. Chystaná knížka Prázdniny v nebi volně navazuje na knihu Už se nebojím tmy a vyjde po prázdninách opět v Mladé frontě.

Svobodných 24 hodin
[ 27. 5. 2008 ]
Druhého ročníku nonstop exhibice svobodného projevu Svobodných 24 hodin, která je letos věnována na podporu Běloruska, se zúčastní také Vhrsti. Od 20 hodin 30. května do 20 hodin 31. května vystoupí v plzeňské literární kavárně Jabloň mnoho básníků, spisovatelů, recitátorů, divadelníků, hudebníků a dalších zajímavých umělců. Vhrsti přečte některé ze svých pohádek v sobotu 31. května ve 13:30. Výtěžek ze vstupného, které činí 50 korun, bude předán společnosti Člověk v tísni.

Vhrsti na pražských výstavách kresleného humoru
[ 15. 5. 2008 ]
V Praze jsou v současnosti k vidění hned dvě výstavy kresleného humoru. Na Václavském náměstí v Domě nadace ABF visí kolekce vtipů autorů z dvaceti zemí světa sestavená z ročníků soutěže Fór pro FOR z let 2002-2007. V Michnově paláci na Praze 1 je u příležitosti šachového turnaje ČEZ Chess Trophy 2008 k vidění výstava s názvem Tichý mat s šachovou tématikou. Spolupořadatelem obou výstav je Česká unie karikaturistů.

Vhrstiho knížka má Cenu učitelů za přínos k dětskému čtenářství
[ 9. 4. 2008 ]
Vůbec první Vhrstiho autorská kniha Už se nebojím tmy byla oceněna v 15. ročníku ankety SUK – Čteme všichni pro nejlepší dětské knihy uplynulého roku. Cenu učitelů za přínos k dětskému čtenářství převzal Vhrsti na slavnostním ceremoniálu u příležitosti Mezinárodního dne dětské knihy v historické budově Památníku národního písemnictví na Strahově. Akci pořádal Ústav pro informace ve vzdělávání, NPKK – Sukova studijní knihovna literatury pro mládež a Klub dětských knihoven SKIP.

Muzeum strašidel láká na Vhrstiho
[ 1. 4. 2008 ]
Po včerejším slavnostním otevření plzeňského Muzea strašidel se nová atrakce v historickém centru města otevírá široké veřejnosti. V rozsáhlých sklepních prostorech pod hotelem Central na náměstí Republiky se atraktivní pohádkové expozice prolínají s Vhrstiho osobitým rukopisem. Plzeňský výtvarník je autorem kresby v logu muzea, jeho Radouš v životní velikosti vítá návštěvníky před vchodem do objektu. Některá strašidla jakoby přímo vypadla z Vhrstiho pohádkových ilustrací. Jeho kresby byly navíc roztomile naivně převedeny do velkoformátových rozměrů a jsou ke spatření v prostoru celého prvního podzemního patra muzea. Vhrsti je autorem kreseb jedenatřiceti nejzajímavějších architektonických památek Plzeňského kraje ve druhém podzemním patře. Jeho pohádkové knížky, pexesa, omalovánky nebo odznaky jsou k vidění na recepci muzea. A pozor: koupit si můžete i Vhrstiho plyšovou hračku Radouše!

Vhrsti v tisku
[ 30. 3. 2008 ]
V posledních měsících se objevilo v tištěných denících několik článků o Vhrstiho aktivitách. Nepočítáme-li recenze a ohlasy na společnou výstavu Generace nula, které se objevily snad ve všech významných zpravodajských médiích, můžeme si připomenout některé novinové články. O doprovodných výstavách na loňském KomiksFEST!u referovalo Právo v článku Lomová, Grus a Vhrsti na Komiksfestu. O knížce Už se nebojím tmy napsala Bedřiška Brůhová v Deníku Možná i v Číně se přestanou děti bát. Tamtéž napsal Vladimír Gardavský recenzi Kalendář plzeňský napsal výtvarník a literát Vhrsti a Petr Dvořák upozornil na to, že Rozhlas vysílá pohádky, které napsal Vhrsti. Jedna ze zpráviček o knize Půl kopy pohádek a pověstí z plzeňského kraje vyšla v MF Dnes pod názvem Pohádky odhalují tajemství. V časopise Kultura vyšel rozhovor Komiks snese grotesku i detektivku. MF Dnes pak referovala o výstavě České unie karikaturistů Rok má začít s úsměvem, říkají v Litvínově a tamtéž v rubrice Talent týdne vyšel malý Vhrstiho profil Mistr komiksu.

Generace nula v Praze
[ 24. 2. 2008 ]
Průlomová přehlídka nové vlny českého a slovenského komiksu dorazila do Prahy. Vernisáž výstavy Generace nula se uskuteční ve čtvrtek 28. února v 18 hodin v galerii VŠUP (náměstí Jana Palacha 80). Těšit se můžete na více než 180 stran komiksů ve formátu A3 a navíc i několik velkoformátových tisků na plátno. Vhrsti představuje svůj komiks Brejle, který získal v roce 2003 zvláštní cenu poroty na 1. mezinárodním salonu mladého komiksu v Bělehradě, a několik ukázek z komiksového stripu Nekonečná tramvaj. Výstava bude v galerii VŠUP k vidění do 28. března.

Nové fotografie
[ 16. 2. 2008 ]
Ve Vhrstiho fotogalerii jsou nyní k vidění dosud chybějící obrázky ze čtyř posledních představení: křtů knihy Půl kopy plzeňských pohádek a pověstí v Západočeské galerii a na náměstí Republiky, Pomněnkového vánočního setkání v Nýřanech a letošního pohádkového představení v pražském klubu Klamovka.

Vhrstiho komiksy v časopisech
[ 21. 1. 2008 ]
Po celý letošní rok se můžete setkávat s Vhrstiho komiksy v některých časopisech. Děti se můžou tešit na seriál Alíkovy trampoty podle scénáře Jiřího Žáčka, který bude pravidelně vycházet ve Sluníčku, pro dospělé je určený cyklus Vhrstiho poetických komiksů v literárním časopisu Plž; první díl má název Tak už jsem tady. V lednovém čísle magazínu Aperio navíc vyšla Vhrstiho zbrusu nová pohádka Tajemství sněhových vloček.

Nekonečná tramvaj v Litvínově
[ 6. 1. 2008 ]
Výběr z Vhrstiho slavného komiksového seriálu Nekonečná tramvaj bude k vidění v Litvínově. V rámci výstavy České unie karikaturistů Úsměvy pro Nový rok budou v Galerii Radniční sklípek (Smetanova 40) vystavovat mimo jiné i Zdeněk Hofman, Jiří Koštýř, Břetislav Kovařík, Novák-Skoupý či Marie Plotěná. Vernisáž se uskuteční 8. ledna v 18 hodin, výstava bude k vidění celý měsíc.

Vhrstiho pohádky v Klamovce
[ 2. 1. 2008 ]
Anne-Francoise Joseph a Tomáš Jereš se vracejí do Prahy s Vhrstiho pohádkami Už se nebojím tmy, Instalatérskou a O drobcích ze snídaně. Stane se tak v klubu Klamovka (Podbělohorská 3) 7. ledna od 16 hodin u příležitosti Vhrstiho pohádkové výstavy, která v klubu probíhá již od začátku prosince. V hlavních rolích netradičního představení opět nebudou chybět skleničky, lahve, mlýnek, příbory, strouhanka nebo barevný koktejl, který protagonisté připraví přímo na jevišti. Hudebním doprovodem tentokrát potěší skupina Art Time Mums.