Vhrsti ve Stripburgeru
[ 22. 12. 2009 ]
Dvaapadesáté číslo kultovního slovinského komiksového magazínu Stripburger, které vyšlo těsně před Vánoci, se z větší části věnuje české tvorbě. Mezi otištěnými komiksy třinácti současných českých autorů jsou i Vhrstiho jednostránkové opusy Tak už jsem tady (Here I am) a Nemám rád lidi (I Hate People). Jedinou možností, jak si v Česku Stripburger #52 opatřit, je koupě v internetovém obchodě KomiksFEST!u.

Krásné Vánoce a báječný kulatý rok 2010!

První Vhrstiho kniha vyšla v zahraničí
[ 7. 12. 2009 ]
Vhrstiho autorská prvotina z roku 2007 Už se nebojím tmy teď existuje kromě češtiny v dalších dvou jazycích. Nakladatelství Domowina vydalo knihu Ćmy so hižo njeboju v hornolužické srbštině a Juž se njebójm śamnosći v dolnolužické srbštině. Z malého Štěpána je teď Šćěpan, respektive Stefan, plyšový medvídek se jmenuje Bartolomej a Bartolomeus. Připomínáme, že Už se nebojím tmy získala Cenu učitelů za přínos dětskému čtenářství, a pro zajímavost připojujeme anotace v obou jazycích.
Mały Šćěpan njemóže wusnyć. Stajnje póćmje so z wobraza tam na sćěnje hrozny wampir na njeho směje. Při woknje rejuja dźiwne postawy a z polcy hraba za nim strašna kraka. Bjez ćmy by wšo wjele lěpje było. Šćěpan a jeho plyšowy barik Bartolomej chcetaj ćmu tuž pytać. Haj, hóršić so na nju chcetaj, dokelž so jeje dla přeco tak jara bojitaj. Tola hdźežkuli wodnjo za njej pytataj – ćma so stajnje před nimaj chowa. Hdźe drje jeje kralestwo namakataj? A hač móžetaj ćmu wo tym přeswědčić, zo scyła trěbna njeje?
Ako jo był Stefan hyšći mały gólc, jo se wón we jśmě tšašnje bójał. Jo se bójał groznych tšašydłow, kótarež su kuždu noc w jogo śpě tšašyli. Toś by było bźeze śamnosći wšo lěpjej, nic ga? Tak stej šłej Stefan a jogo plyšowy tedij Bartolomeus ju pytat …
A ještě malý náhled, jak vypadají obálky…

Vyšla Zlatá kreditka
[ 7. 12. 2009 ]
Po reedici knihy Bohoušek & spol. pokračuje Nakladatelství XYZ ve vydávání kompletních Boříkových lapálií Vojtěcha Steklače s Vhrstiho ilustracemi. Na řadu teď přišla úplně nová kniha s oficiálním názvem Pekelná třída & spol. Zlatá kreditka. Bořík, Mirek, Čenda a Aleš už nejsou žáky základní školy. Stali se studenty soukromého gymnázia, které patří nevyzpytatelnému milionáři Pokšteflovi. Od bohatého mecenáše získají na letní prázdniny nečekaný dar – zlatou kreditku s padesáti miliony a úkol investovat tak, aby miliony ze zlaté karty nemizely, nýbrž aby se kapitál zhodnocoval. Kluci se však výzvy nezaleknou a založí detektivní kancelář. Svět zločinu v nich a jejich dalším příteli, polepšeném delikventovi Hugovi, nachází nelítostné protivníky…
Chcete-li vědět, jak se Vhrstimu na Steklačových knihách pracuje, přečtěte si jeho článek Jak jsem ilustroval Boříkovy lapálie.

Den pro dětskou knihu
[ 24. 11. 2009 ]
V kulturním domě v Horažďovicích přichystali na něděli 29. listopadu Den pro dětskou knihu – prodejní výstavu knih s doprovodným programem, kreativními dílnami a deskovými hrami pro malé i velké. Letos bude jedním z hostů festivalu i Vhrsti, který přiveze ukázky ze své tvorby a živě bude s dětmi číst a kreslit ilustrace ke své pohádce O princezně, která skákala o tyči. O týden později v sobotu 5. prosince se můžete s Vhrstim setkat v Muzeu Cheb na akci Muzejní Advent.

Vyšla Kuchařka plzeňských strašidel
[ 2. 11. 2009 ]
Další knižní novinkou, na níž se Vhrsti výtvarně podílel, je originální Kuchařka plzeňských strašidel pro děti od Miroslavy Kuntzmannové a Zdeňka Zajíčka. Vyčarovat podle ní můžete třiatřicet lahodných kouzelných pokrmů, a navíc se pobavit nad veselými říkadly, ilustracemi i fotomontážemi. Vhrsti je nejen autorem kompletní obálky a všech ilustrací, ale i říkadel o plzeňských řekách, vtipné kaši, černé paní a alchymistovi.
Slavnostní křest je plánován na 11. 11. v 11:11 v plzeňském Muzeu strašidel.

Plzeňské strašení podruhé
[ 26. 10. 2009 ]
Vyšlo volné pokračování alba Plzeňské strašení s názvem Plzeňské strašení podruhé. Základ tvoří opět několik pohádek Markéty Čekanové a Zdeňka Zajíčka doplněných hudbou plzeňských muzikantů, kteří se znovu nechali inspirovat strašidelnými pověstmi. Uslyšíte Znouzectnost, Navzájem, Klobouk dolů, Strašlivou podívanou nebo Petra Vrobla. Stejně jako u alb Plzeňské strašení a Chodské strašení je Vhrsti autorem nepřehlédnutelné vizuální podoby.

Odešel Hibi – dobrá duše českého komiksu
[ 14. 10. 2009 ]
… a mimo jiné i webdesigner těchto stránek. We will always love you!

Sexy holky
[ 1. 9. 2009 ]
Vhrsti se na svém blogu nečekaně pozastavuje nad tím, proč od něj lidé očekávají výhradně obrázky a ilustrace pro děti, když dovede kreslit i docela pěkné sexy kočky… :-)

Pij s rozumem
[ 10. 8. 2009 ]
Komiksoví výtvarníci vyzývají k zodpovědnosti při konzumaci alkoholu. Na internetových stránkách projektu Pij s rozumem už svoji komiksovou stránku na toto téma publikovala více než desítka českých a slovenských tvůrců včetně Vhrstiho, který se prezentuje osvětovou parodií na příběhy o agentovi 007. V galerii najdete i dílka Jiřího Gruse, Tomáše Chluda nebo Miloše Gašparce. Každý týden přibyde další nový komiks. Za projektem stojí sdružení zodpovědných výrobců lihovin FÓRUM PSR.

Nezapomeňte, jaké to bylo před rokem 1989
[ 16. 6. 2009 ]
Projekt Nezapomeňte! chce připomenout absurdity každodenního života v socialistickém Československu. K vidění je spousta textů, fotografií, videí a dalších dobových dokumentů. Do projektu se může zapojit každý návštěvník. Například v komiksové soutěži můžete do připravených šablon vpisovat vlastní texty a vyhrát originální tričko Nezapomeňte! Kreativně si můžete pohrát s obrázky Marka Douši, Štěpána Mareše, Dana Černého, Miloše Gašparce, Vojty Šedy a Vhrstiho.

Boříkovy lapálie s Vhrstiho ilustracemi
[ 11. 6. 2009 ]
Čtyřicet let vycházejí knížky Vojtěcha Steklače o Boříkovi, Mirkovi, Alešovi a Čendovi s ilustracemi Adolfa Borna. V knihkupectvích se však právě objevila první knížka ze série, v níž ilustrátorské žezlo po legendě AB převzal Vhrsti. Nové vydání knížky Bohoušek & spol. budou následovat další reedice korunované zcela novými díly. Nová řada Boříkových lapálií s Vhrstiho ilustracemi by tak měla být v budoucnu jedinou kompletní sérií populárního Steklačova cyklu. Další zajímavosti najdete na Vhrstiho blogu. Nejnovější rozhovor s Vhrstim vyšel na portálu Svět dětské fantazie.

Už se nebojím tmy v Jabloni
[ 11. 5. 2009 ]
Divadlo MY odehraje už tuto středu 13. května v plzeňské kulturní kavárně Jabloň představení Čítání lidu. Scénické čtení se tentokrát bude týkat knížek plzeňských autorů, mezi nimi i jedné dětské – Vhrstiho Už se nebojím tmy. Představení začne ve 20 hodin, vstup je volný.

Cesta z pohádkového města
[ 3. 4. 2009 ]
Ve funkcionalistickém prostoru Českého rozhlasu Plzeň bude k vidění výstava Cesta z pohádkového města. Půjde o prezentaci společných projektů Markéty Čekanové, Zdeňka Zajíčka a jejich dvorního ilustrátora Vhrstiho. K vidění budou ilustrace ze dvou pohádkových knížek i malá ukázka z dalších připravovaných projektů. Vernisáž proběhne v pondělí 6. dubna od 17 hodin, výstavu si můžete prohlédnout do konce dubna.

Vhrsti nejen pro děti
[ 25. 3. 2009 ]
K Mezinárodnímu dni dětské knihy připravila Knihovna města Plzně pořad Vhrsti nejen pro děti. Pro všechny, kteří ještě neviděli pohádkové představení Lenky Vackové a Tomáše J. Reše složené z Vhrstiho pohádek Mořská svině a Tajemství sněhových vloček, i pro ty, kteří by jej rádi navštívili ještě jednou, to bude možná poslední příležitost vidět jejich veselé dramatizace. Pozvání do pořadu navíc přijali muzikanti Jitka Kubištová a Milan Benedikt Karpíšek. Představení se uskuteční 1. dubna v Polanově síni Knihovny města Plzně od 19 hodin.
Kromě toho se můžete podívat na fotografie Vhrstiho výstavy v Obecní knihovně ve Strašicích včetně nástěnné malby Kouzelná babička vypravuje strašickým loupežníkům pohádky.

Vše o Vhrstim ve strašické knihovně
[ 9. 2. 2009 ]
6. února byla otevřena Vhrstiho výstava v nově zrekonstruované reprezentativní budově obecní knihovny v podbrdských Strašicích. K vidění je autorova ilustrátorská tvorba, knihy, pexesa, omalovánky, trička, samolepky, pohlednice a blahopřání, ale i plyšová postavička Radouše. Mezi největší rarity expozice patří originální malovaná kravata a krabička bonbonů Altoids ze speciální edice s Vhrstiho komiksem.
Mimochodem Vhrsti ve středu 4. února obdržel Zvláštní cenu literárního měsíčníku Plž za cyklus Kom(i)x.

Generace nula dobývá Paříž
[ 25. 1. 2009 ]
Generace nula – nová vlna českého a slovenského komiksu vystavuje od poloviny ledna do 21. března v Českém cetru v Paříži. Výstava je součástí festivalu Aprés ’89, který má Pařížanům ukázat, co se u nás za posledních dvacet let změnilo. Záštitu nad akcí převzal Václav Havel.
Po středočeských městech pokračuje putovní výstava České unie karikaturistů U nás v Kocourkově, v tuto chvíli zastávkou v Horoměřicích. Samostatnou výstavu pak Vhrsti připravuje ve spolupráci s knihovnou ve Strašicích.
V právě vydaném 8. čísle prestižního komiksového magazínu AARGH! je Vhrsti podepsán jako autor kresby 12. dílu seriálu Tomáše Prokůpka Klacek & Fracek.