Báječné Vánoce a skvělý rok 2011!

Třetí knížka tvůrčího tria přináší pohádky z celých Čech
[ 26. 11. 2010 ]
V roce 2006 vydali Dva tucty plzeňských pohádek a pověstí, o rok později Půl kopy pohádek a pověstí z plzeňského kraje a letos se Markéta Čekanová, Zdeněk Zajíček a jejich dvorní ilustrátor Vhrsti sešli znovu, aby spolu vytvořili knihu Půl kopy do kopy pohádek a pověstí z celých Čech. Po červené a žluté tak vyšla knížka s bílou obálkou, třiceti novými pohádkami a stejným počtem celostránkových ilustrací. Kniha bude slavnostně představena 28. listopadu na náměstí Republiky v Plzni v 18:30 u příležitosti slavnostního rozsvěcení vánočního stromu. Druhý křest se uskuteční rovněž na centrálním plzeňském náměstí, tentokrát při tradičním zpívání koled 15. prosince.

Emmanuel Guibert v Plzni
[ 1. 11. 2010 ]
Jeden z nejvýznamnějších evropských komiksových tvůrců Emmanuel Guibert přijede v pátek 5. listopadu do Plzně. S Vhrstim si bude povídat o komiksu v živém dopoledním vysílání Českého rozhlasu Plzeň a od 13 hodin bude besedovat se studenty Ústavu umění a designu. Guibert je autorem ceněné trilogie Alanova válka, která se zčásti odehrává právě v Plzni. Za komiks Fotograf získal letos v Americe „komiksového oscara“ Will Eisner Comics Industry Award.

Generace nula má svou antologii
[ 26. 10. 2010 ]
Po výstavním katalogu z roku 2007 vyšla reprezentativní publikace představující nejsilnější současnou generaci českých komiksových tvůrců. Antologie Generace nula – Český komiks 2000-2010 je výběrem toho nejlepšího, co na poli krátkých komiksových příběhů v České republice za poslední dekádu vzniklo. Vhrsti je v publikaci zastoupen komiksem Mlékař z roku 2003.

Vhrsti jubilejní osobností on-line chatu na Kultura21.cz
[ 12. 10. 2010 ]
Nezávislý internetový magazín Kultura21.cz přivítá v pondělí 18. října 2010 jubilejní 50. osobnost, která přijde odpovídat na otázky čtenářů v on-line chatu. O své tvorbě si v moderované debatě bude se čtenáři povídat plzeňský ilustrátor Vhrsti, který je návštěvníkům portálu známý též jako scénárista komiksového seriálu O sněhu publikovaného každé pondělí. Diskuse s výtvarníkem začne, jak jsou čtenáři magazínu zvyklí, od 20 hodin.

Vhrsti se podílel na nové interaktivní naučné stezce pro děti
[ 20. 9. 2010 ]
Nově otevřenou interaktivní naučnou stezkou v Plzni na Homolce provází děti nepřehlédnutelná postavička veverky. Jejím autorem – stejně jako dalších ilustrací a kompletního designu informačních panelů – je Vhrsti. Děti se na stezce dozví spoustu zajímavých informací o stromech, rostlinách, zvířatech či historii vodojemu na Homolce. Kromě toho můžou na veverkoměru porovnat svoji výšku či délku skoku s různými živočichy, zahrát si na stromofon či zaběhnout slalom. Vhrstiho si ke spolupráci vybrala Správa veřejného statku města Plzně. Autorkou stezky je Martina Kováříková. Lesopark Homolka vznikal od konce 19. století a je druhým největším lesoparkem v Plzni.

Vhrsti kreslí v Písku s nejlepšími evropskými karikaturisty
[ 30. 8. 2010 ]
Plakáty s plžími domečky Charlieho Chaplina, Billa Gatese, Walta Disneyho či Julia Caesara, jejichž autorem je člen České unie karikaturistů Vhrsti, zvou letos na třetí ročník bienále Cartoon Meeting Pointu do Písku (3. – 5. 9. 2010). Možnost podívat se přes rameno předním evropským karikaturistům nabídnou pořadatelé zájemcům zejména v sobotu 4. září ve Sladovně. Ve 14:30 začne na nádvoří veřejné kreslení spojené s tvorbou na netradiční materiály a ukázkou portrétní karikatury. V 16:00 pak naváže vernisáž výstavy prací účastníků ve druhém patře v sále Nízké trámy a v 17:00 beseda o kresleném humoru s předními českými karikaturisty v Bílých trámech. Výstava bude přístupná až do 26. září. Na zdejší poměry unikátní akci přivedl do Česka v roce 2006 Miroslav Barták, jeden z našich nejuznávanějších karikaturistů, aby ve městě nad Otavou elegantně překlenul pauzu mezi jednotlivými ročníky tamního bienále kresleného humoru. „Před dvěma lety jsem se akce zúčastnil jako nadšený divák a je pro mě malý zázrak, že jsem byl letos pozvaný jako jeden z tvořících karikaturistů, ba co víc – že si organizátoři téhle úžasné akce vybrali moje obrázky na oficiální plakáty a pozvánky,“ říká Vhrsti.

Magnetický mobil od Vojtěcha Steklače právě vychází
[ 3. 8. 2010 ]
Do knihkupectví po půl roce opět přichází zbrusu nová klukovská knížka Vojtěcha Steklače s Vhrstiho ilustracemi. Pekelná třída & spol. Magnetický mobil je pokračováním knihy Pekelná třídy & spol. Zlatá kreditka. Příběh se odehrává v holešovickém přístavišti, kde tráví Bořík, Mirek, Aleš a Čenda prázdniny a pokračují v detektivní činnosti. Do jejich světa opět vstupují spolužačky Palhounová a Teckertová, které se snaží ovládnout jejich výsostné území. Co se mladým detektivům podaří vypátrat a zda se ubrání dívčímu šarmu, vám odhalí další svazek ediční řady Kompletních Boříkových příhod.

Nový Stripburger znovu s Vhrstiho komiksy
[ 30. 6. 2010 ]
Po dvaapadesátém čísle evropského komiksového časopisu Stripburger, které bylo věnováno současnému českému komiksu, se dva Vhrstiho komiksy objevily i v následujícím čísle, které právě vyšlo. Jde o příběhy Nejspíš jsem mrtvý a Konec světa. Spolu s Vhrstim se v novém Stripburgeru objevil další Čech Vojtěch Domlátil, jemuž otiskli bezeslovný komiks Rubbleman.

Kryštof Hádek a Vhrsti zachraňují se spisovatelkou Richterovou nemocnou Johanku
[ 24. 5. 2010 ]
Pro svoji malou nemocnou dceru napsala rožnovská spisovatelka Kateřina Richterová napínavý příběh se silným ekologickým podtextem Zachraňme Johanku! Kouzelné dobrodružství o dětech bojujících proti zkorumpovaným politikům za čistý vzduch, čistou vodu a návrat uneseného skřítka Leukáše do jeho země na Začátku světa vydává vlastním nákladem jako audioknihu ve formátu MP3. Díky její obětavosti nemá CD mezi nově vydávanými audioknihami konkurenci. Více než tříhodinovou pohádku rozdělenou do 29 kapitol pro ni namluvil čerstvý držitel Českého lva Kryštof Hádek známý též z filmů Tmavomodrý svět nebo Bobule. Veselou výtvarnou podobu vtisknul projektu ilustrátor Vhrsti. CD je možné objednat na www.zachranmejohanku.cz.

Vhrsti beseduje v Liberci nad populárními knihami Vojtěcha Steklače
[ 13. 4. 2010 ]
15. dubna, tedy v den zahájení 8. ročníku Veletrhu dětské knihy, se na libereckém výstavišti představí i plzeňský ilustrátor a spisovatel Vhrsti. Od 10 hodin bude s šéfredaktorkou Nakladatelství XYZ Janou Semelkovou vyprávět o populárních knížkách Vojtěcha Steklače. Nakladatelství se před dvěma lety rozhodlo znovu vydat kompletní Boříkovy lapálie a ilustrátorské žezlo po Adolfu Bornovi předat Vhrstimu. Vojtěch Steklač navíc píše i úplně nová pokračování, díky čemuž budou možná Boříkovy lapálie s Vhrstiho ilustracemi jediným skutečně kompletním souborem příhod tzv. Pekelné třídy. Zatím vyšly tři svazky. Vedle reedic Bohouška & spol. a Aleše & spol. se na pultech objevila první z horkých novinek – Pekelná třída & spol. – Zlatá kreditka. V současné době vzniká v rukou ilustrátora v pořadí čtvrtá kniha Pekelná třída & spol. – Magnetický mobil, která by měla vyjít na podzim.

20 let České unie karikaturistů
[ 1. 4. 2010 ]
Česká unie karikaturistů slaví letos 20 let své činorodé existence. Ke kulatinám si mimo jiné připravila reprezentativní výstavu 75 svých členů s názvem 2cet v nově zrekonstruované budově Malostranské besedy. Vernisáž za účasti většiny autorů včetně Vhrstiho proběhne 6. dubna od 17 hodin. K dispozici bude i výpravný katalog s ukázkami prací a medailonky vystavujících umělců. Samolepky s motivem dvacetiletého výročí vytvořili Jiří Koštýř, Václav Linek a Vhrsti. Česká unie karikaturistů je jedinou profesní organizací v České republice sdružující umělce věnující se kreslenému humoru a je součástí světové federace kresleného humoru FECO.

Vyšel Aleš & spol.
[ 21. 2. 2010 ]
Na knižní pulty dorazila další z klasických klukovských knížek Vojtěcha Steklače. Aleš & spol. vychází opět s Vhrstiho ilustracemi a pokračuje v řadě kompletních Boříkových příhod. Ještě tento rok je v plánu úplně nová knížka Pekelná třída & spol. – Magnetický mobil. Ta bude pokračováním příběhu Pekelná třída & spol. – Zlatá kreditka.

120 x 120 – benefiční výstava a aukce
[ 2. 2. 2010 ]
Výstava originálních počinů desítek malířů, kreslířů či fotografů, kde jediným zadáním je „CD formát“ 120 x 120, bude k vidění v 66 Gallery (Konviktská 30, Praha). Vernisáž spojená s aukcí ve prospěch nadačního fondu dětské onkologie KRTEK proběhne už ve čtvrtek 4. února v 19.00. Do projektu se zapojilo 16 českých komiksových tvůrců: Dan Černý, Dora Dutková, Jiří Grus, Tomáš Chlud, Branko Jelinek, Jaromír 99, Tomáš Kučerovský, Lucie Lomová, Vojtěch Mašek, Nikkarin, Michael Petrus, Jaromír Plachý, Václav Šlajch, Karel Jerie, Pavel Čech a Vhrsti.

Nové ilustrace na Vhrsti.cz
[ 26. 1. 2010 ]
Začátkem týdne doznala několika drobných změn sekce Knihy na Vhrstiho oficiálních stránkách. Nově jsou tu k vidění kromě obálky Kuchařky plzeňských strašidel ilustrace z knižní edice Nakladatelství XYZ Kompletní Boříkovy příhody – ukázky z knížek Bohoušek & spol. a Pekelná třída – Zlatá kreditka. Ještě před oficiálním vydáním si můžete prohlédnout i první ukázky z reedice knihy Aleš & spol. Ta by měla vyjít už v únoru.
Připomínáme, že s nejaktuálnějšími novinkami z tvorby i raritními dávno zapomenutými obrázky se můžete setkávat jako pravidelní návštěvníci Vhrstiho artblogu.

Ještě jednou o Národní knihovně
[ 18. 1. 2010 ]
Zahraniční novináři se stále zajímají o dění kolem české Národní knihovně. Před pár dny vydal zpravodajský server France 24 článek s titulkem Je pražská „chobotnice“ odsouzena k záhubě? (též ve francouzštině Le „Blob“ de Prague condamné?). Autor článku Andres Bermudez Lievano požádal několik ilustrátorů včetně Vrhstiho o doprovodné obrázky. Můžete je také najít na Vhrstiho blogu, kde v rozsáhlé veřejné diskuzi na podzim 2007 Kaplického knihovnu obhajuje.

Kreslené pohádky v Muzeu strašidel
[ 13. 1. 2010 ]
Plzeňské Muzeum strašidel připravuje pohádkové soboty. Letos se při této příležitosti mohou děti setkat také s Vhrstim. Své kreslené pohádky představí 16. ledna, 20. února a 13. března vždy od 15 hodin.