Vhrsti „vyučuje“ čtení a psaní genetickou metodou
[ 19. 6. 2012 ]
Nakladatelství Fraus právě vydalo soubor učebnic pro výuku čtení a psaní genetickou metodou. Učebnice Začínáme číst a psát, Už čteme a píšeme sami, pracovní sešity, písanky a všechny další materiály ilustroval Vhrsti. Soubor učebnic pro Český jazyk a literaturu v 1. ročníku ZŠ s výukou čtení a psaní genetickou metodou je alternativou učebnic pro výuku čtení analyticko-syntetickou metodou. Cílem nových učebnic je zprostředkovat poznání jazyka přirozeným způsobem – žáci od počátku čtou a zapisují smysluplné texty. Učebnice přinášejí zajímavou alternativu k běžně užívaným metodám, neboť vyžadují větší aktivitu dítěte a poskytují prostor k hledání vlastní cesty ke čtení a psaní.

Ještě jsme ve válce je komiksem roku
[ 6. 6. 2012 ]
Kniha Ještě jsme ve válce – třináct životních příběhů nakreslených třinácti špičkovými českými a slovenskými komiksovými kreslíři – získala v hlasování komiksových čtenářů cenu Fabula Rasa jako nejlepší český komiks roku. Vhrsti do sbírky napsal a nakreslil životní příběh Leopolda Färbera s názvem Hurvínkovy příhody.

Komiks nejen v komiksu v chrudimském divadle
[ 30. 5. 2012 ]
Výběrová výstava komiksů dvaceti současných českých autorů Komiks nejen v komiksu se po své premiéře na Světě knihy stěhuje do Chrudimi. Slavnostní zahájení proběhne v místním Divadle Karla Pippicha 31. května od 17 hodin. Výstava, na kterou kurátoři Kateřina Tučková a Radim Kopáč vybrali i Vhrstiho autobiografický komiks Gumový medvídek, bude k vidění do 8. července.

Poplach v ráji soutěží ve Zlíně
[ 27. 5. 2012 ]
Druhý díl právě připravovaného večerníčku České televize Bílá paní na hlídání s názvem Poplach v ráji soutěží letos v mezinárodní soutěži animovaných filmů pro děti na 52. Zlín Film Festivalu. Uvedení v úterý 29. května 2012 v 15:20 se tak stane vůbec první veřejnou projekcí Bílé paní na hlídání. Seriál píše Pavel Brycz, kreslí Vhrsti, vypráví Martha Issová a režíruje Petr Friedl.

Ještě jsme ve válce v Roztokách u Prahy
[ 23. 5. 2012 ]
Galerie Kabinet v Roztokách u Prahy se stane po Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR druhou zastávkou výstavy komiksů Ještě jsme ve válce – Příběhy 20. století. Vernisáž proběhne už 24. května od 17 hodin. Výstava třinácti komiksových příběhů nakreslených současnými českými a slovenskými autory podle skutečných událostí bude v Roztokách k vidění až do 2. září.

Vhrsti v Chorzówie
[ 16. 5. 2012 ]
Výstava Czeska kreska, na níž představují polským divákům svoji tvorbu nejlepší čeští tvůrci kresleného humoru, se v letošním roce představila ve Varšave a v Lodži. Od 17. května do 10. června bude k vidění v jihopolském městě Chorzów nedaleko Katovic.

Vhrsti na Světě knihy
[ 14. 5. 2012 ]
Na největším českém knižním veletrhu Svět knihy, který se uskuteční ve dnech 17. – 20. května na holešovickém výstavišti, letos opět nebude chybět ani Vhrsti. Jeho komiks Gumový medvídek bude součástí výstavy Komiks nejen v komiksu, která se věnuje současným českým komiksovým autorům s výrazným přesahem do jiných uměleckých médií. Vernisáž výstavy se uskuteční 17. května ve 14 hodin v Komiksové dílně v pravém křídle areálu, kde bude po celou dobu veletrhu k vidění. Vhrstiho kreslený příběh Budeme knihy kupovat, nebo krást? navíc v poledne uvede besedu ve Velkém sále ve střední hale. Diskusi o autorských právech Internetové pirátství. Co je už přes čáru aneb Je opravdu copyright přežitek? bude moderovat Vladimír Kroc.

Vhrsti znovu mezi finalisty Novinářské ceny
[ 11. 5. 2012 ]
Stejně jako před rokem vybrala porota Novinářských cen Vhrstiho obrázek do souboru nejlepších příspěvků v kategorii Nejlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks nebo karikatura. Stejně jako vloni bude výstava vybraných kreseb spolu s nejlepšími fotografiemi putovat po českých a slovenských městech. Od 24. dubna až do 31. května je výstava s názvem No Comment k vidění v bratislavské Open Gallery.

Vhrsti s kolegy v polské Lodži
[ 26. 4. 2012 ]
Výstava Czeska kreska složená z kreslených vtipů vybraných členů České unie karikaturistů se 19. dubna přestěhovala z Varšavy do Lodže. Bude tam k vidění do 3. května.

Vhrsti vystrkuje tykadla
[ 25. 4. 2012 ]
Po několika letech uspořádá Vhrsti svoji samostatnou výstavu. U příležitosti literárního festivalu Hořovice Václava Hraběte vystaví v tamním klubu Labe svůj karikaturistický projekt Šneci. Kolekce několika desítek kolorovaných kreseb představuje nevšedním způsobem osobnosti světové i české vědy, umění či sportu, stejně jako známé literární či komiksové postavy. Před dvěma lety zazářili Šneci tehdy plzeňského, dnes už strašického autora na setkání světových tvůrců kresleného humoru Cartoon Meeting Point v Písku. Vernisáž proběhne bezprostředně po zahájení festivalu 27. dubna v 17:15. Výstava bude k vidění až do 26. května denně kromě neděle od 14 do 19 hodin.

Vhrsti a ČUK vystavuje v Polsku
[ 16. 2. 2012 ]
Předseda České unie karikaturistů (ČUK) Břetislav Kovařík dnes slavnostně zahájil výstavu kresleného humoru s názvem Czeska kreska sestavenou z prací vybraných autorů ČUKu v Českém centru ve Varšavě. Mezi sedmnácti prezentovanými autory je i Vhrsti se svou sérií „šnečích karikatur“.

Psaní a vymýšlení příběhů mě strašně baví, říká ilustrátor Vhrsti
[ 9. 2. 2012 ]
Redaktorka Jana Semelková vedla s Vhrstim rozhovor na serveru Kultura21. Hovořili spolu o komiksech, psaní scénářů, animovaném filmu či knihách Vojtěcha Steklače, ale zabrousili letmo i do autorova soukromí, když si povídali o tom, co Vhrstimu přineslo stěhování z města do podbrdské vesnice.

Komiksoví lupiči v BubbleGunu
[ 9. 2. 2012 ]
Do šestého čísla nezávislého komiksového fanzinu BubbleGun přispěl i Vhrsti svou jednostránkovou hříčkou Komiksoví lupiči. Dozvíte se v něm, s jakými peripetiemi se komiksoví lupiči při své práci potýkají, a aby příběh dobře zapadl do černohumorného ladění magazínu, má i poněkud tragické vyznění.

Souboj v Dračí jeskyni
[ 9. 2. 2012 ]
Ještě na konci loňského roku přibyl do edice Kompletní Boříkovy příhody Nakladatelství XYZ pátý počin – Pekelná třída & spol. – Souboj v Dračí jeskyni Vojtěcha Steklače. Po Zlaté kreditce a Magnetickém mobilu jde o třetí knihu zbrusu nových dobrodružství Boříka, Aleše, Mirka a Čendy s Vhrstiho ilustracemi. V názvu zmíněný souboj nebude vůbec jednoduchý, protože tábor protivníků holešovické party představují záludné spolužačky Teckertová a Palhounová.

Vhrsti v Dominu o komiksech
[ 2. 1. 2012 ]
V magazínu pro holky a kluky Domino na stanici Dvojka Českého rozhlasu se bude v úterý 3. ledna po 19. hodině mluvit výhradně o komiksech. Hlavním hostem bude Vhrsti. Ve studiu s ním však budou i kluci Adam a Petr, kteří komiks nejen čtou, ale i zkouší rovněž sami tvořit. Své otázky na hosty můžou posluchači telefonovat přímo do živého vysílání. Připraveno bude i internetové hlasování o nejoblíbenější komiks.