Pohodové Vánoce a skvělý rok 2012!

Kalendář plzeňský má znovu Vhrstiho rukopis
[ 2. 12. 2011 ]
Tradiční Kalendář plzeňský z podtitulem Kratochvilné čtení na každý měsíc představil v roce 2008 dvanáct Vhrstiho pohádek. Pro příští rok připravilo sdružení Pro libris pro Kalendář povídky literátů sdružených ve spolku Ason-klub a Vhrstiho požádalo o výtvarný doprovod. Kalendář plzeňský 2012 byl slavnostně představen 30. listopadu v plzeňské knihovně.

Tajemství sněhových vloček
[ 14. 11. 2011 ]
Vhrstiho pohádkový příběh Tajemství sněhových vloček vydala pro své potřeby Knihovna města Plzně prostřednictvím nakladatelství Pro libris. Neprodejný sešit, který Vhrsti napsal, ilustroval i graficky upravil, bude knihovna rozdávat začínajícím čtenářům v rámci pravidelných akcí pasování na čtenáře. Pohádku o nejvyšším paneláku na světě, o jednom panu spisovateli, o dvou hašteřivých, a přitom dobromyslných andělech, ale hlavně o tom, jak se stalo, že na světě poprvé sněžilo, mohli ještě před několika lety v dramatizované podobě vídat diváci Vhrstiho autorských pořadů (hráli Lenka Vacková, Tomáš Jereš a Vhrsti).

Vyšly komiksové příběhy 20. století
[ 7. 11. 2011 ]
Mimořádná komiksová publikace Ještě jsme ve válce – Příběhy 20. století už je na knižních pultech. Společně ji vydali nakladatelství Argo, sdružení Post Bellum a Ústav pro studium totalitních režimů. Na zadní straně knihy se píše: Tři scenáristé. Třináct špičkových českých a slovenských výtvarníků. Třináct komiksů nakreslených podle vyprávění třinácti skutečných lidí. Třínáct strhujících příběhů z válečné fronty, koncentračních táborů, komunistického kriminálu a prostředí Státní bezpečnosti. Sborník má 180 stran a stojí 345 Kč. Vhrsti v ní ve formátu desetidílného seriálu ztvárnil život boskovického skauta Leopolda Färbera.

Vhrsti členem vedení České unie karikaturistů
[ 5. 11. 2011 ]
Na sobotní valné hromadě byl Vhrsti zvolen členem předsednictva České unie karikaturistů, jediné profesní organizace sdružující tvůrce kresleného humoru v České republice. Jejími členy jsou mimo jiné Jiří Slíva, Miroslav Barták nebo Vladimír Renčín. Vhrsti je v ní od roku 2005. Předsedou sdružení zůstává Břetislav Kovařík.

Hurvínkovy příhody v MF Dnes
[ 31. 10. 2011 ]
V sobotu 29. října vyšel v MF Dnes celostránkový Vhrstiho komiks Hurvínkovy příhody věnovaný životním osudům a postojům boskovického skauta Leopolda Färbera. Jde vlastně o ukázku z desetistránkového komiksu ze sborníku Ještě jsme ve válce, který byl tentýž den pokřtěn v MeetFactory a v nejbližších dnech se dostane do knižní distribuce. Ukázka v MF Dnes obsahuje části epizod Agent Hrbáč, Rudá pomoc a Bedny za kuželkárnou a věnuje se Färberovu dětství, kdy se už jako šestnáctiletý zapojil do protinacistického odboje.

Ještě jsme ve válce
[ 27. 10. 2011 ]
Křest mimořádné komiksové publikace Ještě jsme ve válce – Příběhy 20. století od nakladatelství Argo proběhne 29. října od 17 hodin v pražské MeetFactory v rámci komiksové soboty festivalu KomiksFEST! Třináct českých a slovenských komiksových výtvarníků zpracovalo osudy třinácti obyčejných lidí, kteří museli prokázat mimořádnou statečnost v konfrontaci s totalitními režimy minulého století, ať už s fašistickým či komunistickým. Vhrsti napsal a nakreslil příběh Leopolda Färbera a nazval jej Hurvínkovy příhody.

No Comment v Praze
[ 24. 10. 2011 ]
V rámci Měsíce české a slovenské kulturní vzájemnosti se v Praze představí výstava českých a slovenských karikaturistů No Comment. Kromě Vhrstiho budou k vidění i karikatury a vtipy Miroslava Kemela, Shootyho, Fedora Vica či Jozefa Danglára Gertliho. Vernisáž se koná pod záštitou ministra kultury Jiřího Bessera ve středu 26. října 2011 od 18:00 v Týnské literární kavárně. Nejlepší práce přihlášené do 7. ročníku soutěže Novinářská cena 2010 byly poprvé k vidění na jaře v Bratislavě.

33 nejlepších českých karikaturistů
[ 2. 10. 2011 ]
Na 31. ročníku evropského festivalu humoru a satiry Kremnické gagy byla k vidění mimo jiné i výstava s názvem 33 NAJLEPŠÍCH ČESKÝCH KARIKATURISTOV, jejíž součástí byl i kreslený humor z Vhrstiho dílny. Šlo tedy o další z několika příležitostí z poslední doby, kdy se mohli s Vhrstiho tvorbou seznámit i slovenští diváci. Expozici připravil Vhrstiho slovenský kolega z České unie karikaturistů Laco Torma.

Vhrsti tradičně na píseckém bienále
[ 22. 9. 2011 ]
Výstava nejlepších kreslených vtipů 9. ročníku tradičního mezinárodního bienále kresleného humoru v Písku je od včerejší vernisáže k vidění v písecké Sladovně. Mezi pracemi, které vybrala odborná porota z 942 kreseb od 281 kreslířů z 57 zemí a 5 kontinentů, je opět k vidění i Vhrstiho humor. Před rokem byl Vhrsti v Písku oficiálním hostem setkání světových kreslířů Cartoon Meeting Point. Letošní výstava potrvá do 26. října.

Komiksové příběhy z českých dějin začaly vycházet v sobotní MF Dnes
[ 17. 9. 2011 ]
Právě dnes začaly v sobotní MF Dnes vycházet příběhy pamětníků z doby války a totality, které nastřádali dokumentaristé občanského sdružení Post bellum. Jde o komiksově zpracované osudy bojovníků za druhé světové války, lidí, kteří prošli holokaustem nebo utrpením v gulazích či ponížením v době normalizace. Deset ze třinácti příběhů s rukopisem českých komiksových výtvarníků, mezi něž patří i Vhrsti, se budou objevovat v sobotním vydání deníku postupně až do 19. listopadu. Na listopad je pak plánované vydání komiksové knihy Příběhy 20. století. Stejnojmenný dokumentární cyklus vysílá každý týden také Český rozhlas – Rádio Česko. Komiksové zpracování osudů třinácti hrdinů má však potenciál oslovit ve větší míře i generaci od 15 do 35 let.

Plzeň – město krásné knihy
[ 9. 8. 2011 ]
Ke svému 135. výročí si Knihovna města Plzně nadělila výstavu s názvem Plzeň – město krásné knihy. V mázhausu plzeňské radnice na náměstí Republiky je k vidění od 8. do 26. srpna. Kmenový autor Plzeňského literárního života a dlouholetý spolupracovník knihovny Vhrsti je na výstavě zastoupen hned na dvou místech. Na jednom je představen jako ilustrátor a tvůrce dětských knih, druhý panel je věnován Vhrstiho komiksové tvorbě. Na výstavě je navíc k vidění i ceněná bibliofilská tvorba jeho otce Stanislava Juríka (1948-1993).

Vhrsti znovu ve Stripburgeru
[ 29. 6. 2011 ]
„Jsme šťastní, že je tu znovu s námi český autor Vhrsti a jeho přemýšlivý chlapík,“ píše se v editorialu 55. čísla nejznámějšího evropského časopisu v oblasti nezávislého komiksu Stripburger. Editoři tentokrát z Vhrstiho autobiografického cyklu vybrali komiksy Co jsem dnes nedělal a Jsem tvrdý. Vedle domácích Slovinců dominují číslu brazilští autoři. Vhrsti je tentokrát jediným českým zástupcem.

Zlatá stuha pro Generaci nula
[ 30. 5. 2011 ]
Česká pobočka IBBY společně s Klubem ilustrátorů dětské knihy, Obcí spisovatelů a Obcí překladatelů ozdobila antologii Generace nula – český komiks 2000-2010 i s Vhrstiho jednostránkovým opusem Mlékař Zlatou stuhou v kategorii Nakladatelský počin. Výstavní i knižní projekt Generace nula vymyslel a zrealizoval respektovaný komiksový teoretik a vydavatel Tomáš Prokůpek.

No Comment – Vhrsti v Bratislavě
[ 20. 4. 2011 ]
Nejlepší práce 7. ročníku soutěže Novinářská cena 2010 v kreslířských a fotografických kategoriích jsou od 20. dubna do 31. května k vidění v Bratislavě. Ač Vhrsti nebyl mezi oceněnými, jeho kresby, které publikoval na blogu osobností Aktuálně.cz, se dostaly do nejužšího výběru pro výstavu, kterou organizátoři pojmenovali No Comment. Z kategorie Nejlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks nebo karikatura jsou vidění vedle prací letošního vítěze Miroslava Kemela, Shootyho, Fedora Vica či Jozefa Danglára Gertliho. V červnu by se měla výstava přestěhovat do Prahy.

Prázdninová škola
[ 6. 4. 2011 ]
Nakladatelství Pierot před časem oslovilo Vhrstiho ke spolupráci na jedné z velmi oblíbených řad cvičebnic Prázdninová škola. Vhrsti ilustroval Prázdninovou školu pro 2. třídu, která právě v těchto dnech vychází. Publikace obsahuje úkoly z českého jazyka, matematiky, ale i prvouky, a je ideálním pomocníkem při nenásilném opakování učiva během prázdnin.

Vhrsti na dva západy
[ 25. 2. 2011 ]
Ve sborníku západočeských spisovatelů Na dva západy, který byl poprvé představen 11. února v plzeňské Měšťanské besedě, se mezi 53 literáty objevuje i Vhrsti. Představuje se tentokrát netradičně – ukázkou z povídky pro dospělé čtenáře Michael Jackson na lékařský předpis. Editory publikace jsou Vladimír Novotný a Vladimír Gardavský.

Jubilejní desátý Aargh! s alternativními komiksy od Vhrstiho
[ 27. 1. 2011 ]
Nejnovější číslo evropského komiksového sborníku Aargh! bylo představeno 24. ledna v pražském Goethe Institutu. Poprvé ve své historii použili editoři dvě varianty obálky – jednu od Mawila, druhou od Václava Šlajcha. Zadní barevnou stranu obálky pak věnovali v obou případech Vhrstimu. Můžete si tedy koupit „Mawilův Aargh!“ s Vhrstiho filozofujícím Fotbalistou nebo Šlajchův s komiksem Co jsem dnes nedělal.