Na základě drakonického zákona o digitální bezpečnosti je v Bangladéši vězněno už několik stovek lidí, mezi nimi i Ahmed Kabir Kišore za své kreslené vtipy. Karikaturista aktuálně čeká na další obvinění. Kolem hlavy mu lítají paragrafy o rozvracení republiky či protistátní činnosti, což jsou fráze, které dobře známe i z naší historie. Bohužel jsou na světě země – nejenom Bangladéš – kde je tohle temná současnost.

Ani v USA už se nesmí kreslit?

Hyperkorektní Amerikou už několik dní cloumá případ karikaturisty Andyho Marletta, který ne právě lichotivě zvěčnil v listu Pensacola News Journal mluvčí floridského guvernéra Rona DeSantise jakousi Christianu Pushawovou. Republikánští příznivci si stěžují, že je prý karikatura sexistická. Pushawová se chová na sociálních sítích podobně neurvale jako mluvčí českého prezidenta, a když nedávno otevřeně vyzvala k likvidaci nepohodlného novináře, Twitter jí zablokoval účet.

Popírač holokaustu může do Evropy

Minule jsem psal, že íránský karikaturista Masúd Šodžaj-Tabatabaj nedostane víza do Srbska, aby tam předsedal porotě soutěže kreslených vtipů. Dokonce ho drsně vykázali i z budovy srbské ambasády. Důvodem byly jeho dřívější aktivity, zejména pořádání výstav znevažujících holokaust.

Tak nakonec se obě strany dohodly a srbský velvyslanec Dragan Todorovič osobně předal umělci potřebné dokumenty. Kvůli momentální covidové situaci v Íránu však bude Šodžaj-Tabatabaj přesto porotcovat online a osobně se přiletí podívat do Srbska až na závěrečnou výstavu v říjnu. Aspoň to teda píšou v Tehran Times.

Smutný konec nejhorší čarodějnice

Odešla spisovatelka a ilustrátorka Jill Murphyová, která je i u nás dobře známá díky sérii populárních knih (a televiznímu seriálu) Čarodějnice školou povinné. V originále se to však jmenovalo The Worst Witch. Napsala a nakreslila i spoustu dalších velmi úspěšných knih, třeba The Large Family o sloní rodince. Murphyová zemřela na rakovinu v cornwallské nemocnici.

Zbrusu nový obraz holandského mistra

Drážďanská galerie zrestaurovala slavný Vermeerův obraz Dívka čtoucí dopis u otevřeného okna z roku 1657. Došlo tak k odhalení velkého obrazu Amora na zdi, který zcela mění kompozici a vyznění díla. Že právě takto mistr dílo původně namaloval a až později byl motiv přemalován, se vědělo od roku 1979, kdy plátno poprvé podrobili rentgenovému rozboru. Drážďanská galerie teď může bez nadsázky zvát návštěvníky na úplně nové dílo. Proč mám já sám právě k téhle malbě hluboký vztah, vám prozradím třeba někdy příště. A mimochodem, viděli jste film Dívka s perlou se Scarlett Johanssonovou v hlavní roli a Colinem Firthem jako Vermeerem? Měli byste.

Šikmooký Kafka?

I v dalekém Hongkongu jsou čtenáři fascinování dílem pražského úředníka Franze Kafky. Tamní výtvarník Li Či Tak převedl a vydal některé z Kafkových povídek v komiksu. Sám bych se k téhle informaci nejspíš nikdy nedostal, kdybych po očku nesledoval novinky z hongkongského uměleckého centra, s jejichž lidmi jsem se před lety osobně setkal.

Krásné pražské suvenýry

Praha má nové ilustrované a designové suvenýry pro turisty. Prague City Tourism oslovila zajímavé výtvarníky a designéry a výsledkem jsou opravdu hezké a originální věci, které bych si snad i sám koupil. A možná tak rádi učiní i zahraniční turisté, pokud je před tím neokradou pražští taxikáři a směnárníci. O pražských suvenýrech píšou i na FTNnews.

Ilustrace (nejen) pro filatelisty

Taky bych si někdy chtěl nakreslit tak prďácký poštovní známky jako Elise Gravelová, kterou už nějakou dobu sleduju na Instagramu. Její hravé dětské ilustrace vyjdou na amerických známkách na konci září. Aršík s roztomilými příšerkami bude mít kromě hlavních motivů po stranách další doplňující kresbičky, které si budou moci lidé s těmi hlavními na dopisech kreativně kombinovat.

Nizozemská pošta zase vydává kreslené známky, které ilustrují inovační úspěchy své země. Jejich autorem je karikaturista Erwin Soval z Rijsbergenu. Myslím, že se mu celkem povedlo vtěsnat na malou plochu známky to nejdůležitější a ještě to okořenit vtipem.

Vítejte zpátky v New Yorku

Na pěti místech na Manhattanu jsou k vidění velkoformátové ilustrace Anthonyho Russa. Společnost GFP Real Estate mu zaplatila za výzdobu svých kancelářských budov, aby tak oslavila pocovidové uvolnění ve městě pod heslem Welcome Back NYC.

A ilustrátoři nebudou mít co žrát

Obrázek přesně podle svého přání si teď může vytvořit úplně kdokoliv bez jakékoliv výtvarné průpravy. Z kolekcí jednotlivých komponentů, které vytvořili ilustrátoři nejrůznějších stylů, si na platformě Blush můžete poskládat obrázky lidí, měst či krajin. Možnosti jsou v podstatě neomezené, takže si vytvoříte ilustraci skutečně na míru a třeba ve vaší prezentaci to bude vypadat naprosto profesionálně. A navíc je to úplně zadarmo.