Už jste se podívali, jak složitě jsem vymyslel první dvoustránku do knížky Už vím jak. Jak jsem to všechno dělal?

Samozřejmě, že jsem si musel všechny procesy nejdřív poctivě nastudovat, abych je mohl převyprávět dál. Potřeboval jsem umět všechno popsat a potřeboval jsem i všechno nakreslit. Takže jsem lovil moudrosti v knížkách a na internetu, zastavoval jsem videa, abych si prohlédl továrny a stroje… No, poskočme dál.

Když už víte, co chcete říct, musíte si rozvrhnout, co, kde a jak ukážete, aby se vám to tam vešlo a nakonec nezjistili, že vám na nějakou část už nezbyl papír.

Máte-li hrubou představu, můžete začít skicovat domy a továrny. Do nich umísťujete stroje a zařízení a hlavně lidi. Stavíte zdi tak, aby vám nepřekážely, všechno skládáte logicky, aby to šlo správně za sebou, vymýšlíte, jak všechno co nejlépe stylizovat, abyste se z těch linek nezbláznili. A zároveň si samozřejmě musíte hlídat perspektivu a vzájemné poměry a velikosti. Když vám to někde ujede, můžete začít znovu.

Pak už to stačí všechno jenom nakreslit…

… a vybarvit.

A nakonec detailně popsat. Jak už jsem tu psal, všechno, co vidíte nakreslené, má základní popis, rozšířený popis, většina věcí i svůj zvuk a lidé přímou řeč. Hustě popsaná excelová tabulka, do které jsem všechny tyhle věci zapisoval, má 6 sloupců a 156 řádků. Jen pro tuto dvoustranu.

Příště uvidíte, jak to celé dohromady funguje.