Podivný rok to byl, viďte? I obyčejná návštěva hospody se stala zaznamenání hodným zážitkem. A přece člověk musí pracovat a dělat to nejlepší, co dokáže, aby ten svět udělal aspoň trochu hezčím.

  1. Proto jsem se snažil všechny kolem hlavně bavit kreslenými vtipy. Nejen těmi koronavirovými. Mohli jste se třeba dozvědět, jak se seznamuje ovoce, jaké mají někteří muži úmysly s krásnými ženami a jaké problémy mají naopak ženy s některými nekňuby. A když mi došla inspirace, pomohla mi naše malá Karolínka.
  2. Ještě dlouho po premiéře válcoval náš večerníček Bílá paní na hlídání v popularitě veškerou konkurenci. Kompletní seriál vyšel na DVD a po francouzštině a němčině se večerníček rozmluvil (a rozezpíval) i anglicky.
  3. Způsob, jakým jsem se dostal k dalšímu televiznímu projektu, mi nikdo neuvěří. Pravdou je, že čtyři měsíce od září do prosince bavila děti v televizi Rejpavá žížala. Jezdil jsem se dívat na natáčení a spolu s profíky z ČT jsme připravili hned dvě hry – Žížalí trenažér jsme pro velký úspěch povýšili na Žížaligu šampiónů.
  4. Mezníkem v mé spisovatelské a ilustrátorské tvorbě se z mnoha důvodů stalo monumentální leporelo Už vím jak – interaktivní mluvící kniha.  Nechal jsem na ní rok intenzivní práce, napsal a nakreslil jsem do ní neuvěřitelných 652 postav a taky spoustu zvířat, aut a strojů. Protože je kniha mluvící, pomáhal mi s ní Tomáš Hanák, ale stejně jsem úplně hlavní hvězdu udělal sám ze sebe. Snad můžu konstatovat, že se stovky hodin práce vyplatily. Navzdory zavřeným obchodům se knížka během krátké doby vyprodala a zase dotiskla a v Žilině připravili velmi povedené slovenské vydání.
  5. Další velký a velmi nejistý projekt jsem rozjel teprve nedávno a potřebuju, abyste mi s ním pomohli… Vstupte prosím do mé soukromé galerie.
  6. Sám svými obrázky rád pomáhám. Třeba dětem, které nikdy nepoznají své rodiče. A taky lidem žijícím s chronickými nemocemi.
  7. De facto mi v roce 2020 zakázali setkávat se s dětmi ve školách a knihovnách. Velká poklona všem učitelkám, knihovnicím a dalším organizátorům, kteří se nebáli mě navzdory „blbé“ době pozvat na besedu do Plzně (tam jsem to měl i s výstavou), JablonceBožeticKovářovaStarého Plzence nebo Hrádku. Když jsem neletěl do Bruselu, dostal jsem z Belgie aspoň hezkou zakázku.
  8. Po 10 letech jsem se vrátil ke svému karikaturistickému projektu Šneci. Jen za minulý rok jsem jich nakreslil víc než sto.
  9. Na Instagramu sleduji spoustu skvělých ilustrátorů. Pro inspiraci vám některé z nich představuji, třeba Dava Garbota, Thomase Wellmana, Mashu Pryanichnikovou, Nan Lawsonovou nebo Shinji Tsuchimochiho.
  10. Občas mě v mém ateliéru potěší milá návštěva, která se nestydí.
  11. K životu se probudil kontroverzní Dikobraz. Sem tam do něj nakreslím tak zvaný babl a myslím, že tím naše spolupráce neskončí.
  12. Poskytl jsem jeden rozhovor a jeden videorozhovor.

Vlastně by se toho našlo víc. Třeba ta hezká zahradní party, soukromý vyhlídkový let nad Plzní, kurz focení s Janem Šibíkem nebo můj obrázek na výstavě v Záhřebu. Ale to bych ten seznam mohl natahovat do nekonečna…

A jaké dvě velké věci se mimo jiné povedly mojí ženě?

  1. Rozhodně má hlavní zásluhu na tom, že se nám letos narodil Jáchym.
  2. A při veškeré péči o dvě malé děti (a jednoho manžela) ještě stihla vydat svoji první knihu. A ne ledajakou. Tu nejlepší!